Descoperirea unei studente de 25 de ani ar putea marca sfârşitul erei antibioticelor

Descoperirea unei studente de 25 de ani ar putea marca sfârşitul erei antibioticelor
Substitutul a fost până acum testat doar în laborator şi pe şoareci, dar ar putea fi o soluţie în încercarea de anihilare a bacteriilor rezistente la antibiotice.

Shu Lam, doctorand la Universitatea din Melbourne, în Australia, a dezvoltat un polimer în formă de stea, care poate ucide șase tulpini diferite de bacterii fară antibiotice, pur și simplu prin distrugerea pereţilor celulelor acestora.

"Am descoperit că [polimerii] ţintesc bacteriile şi le ucid în mai multe moduri", a spus Shu Lam pentru The Telegraph. "Una dintre metode este prin distrugerea fizică sau ruperea peretelui celular al bacteriilor. Acest lucru provoacă stres asupra bacteriilor care se autodistrug."

Cercetarea a fost publicată în septembrie în revista Nature Microbiologie, potrivit jurnaliştilor de la The Telegraph, şi este deja salutată de oamenii de știință din domeniu ca "o descoperire care ar putea schimba faţa medicinei moderne", relatează siencealert.com.

Până în prezent, Lam a testat polimerii pe şase tulpini de bacterii rezistente la medicamente, în laborator, şi o pe o altă bacterie, la şoareci vii.

Polimerul creat de Shu Lam şi-a dovedit eficacitatea în toate experimentele, fiind capabil de a ucide bacteriile care, după mai multe generaţii, nu par să se dezvolte rezistență la aceşti polimeri.

Polimerii acționează prin atacare directă, prin penetrare, iar, apoi, prin destabilizarea membranei celulare a bacteriilor.

Spre deosebire de antibiotice care atacă bacteriile şi le "otrăvesc", afectând şi celulele sănătoase, aceşti polimeri sunt atât de mari încât nu par să afecteze celulele sanatoase.

Pe lângă faptul că ar putea să îşi dovedească eficienţa în uciderea selectivă a bacteriilor, proiectul australiencei Shu Lam este deosebit prin faptul că, în vreme ce cercetătorii încearcă mereu dezvoltarea unor noi generaţii de antibiotice, propune o abordare diferită în lupta cu bacteriile reyistente care ar putea însemna începutul unei "ere post-antibiotice".

 

 

Comenteaza