Dietetician Cluj, despre 1 Mai și “sărbătoarea micilor”: ''ce se întâmplă, de fapt, când frigem carnea la foc deschis''
- Scris de Ziua de Cluj
- 01 Mai 2025, 19:07
- Sănătate
- Ascultă știrea

E 1 Mai, “sărbătoarea micilor”, și e momentul perfect să vorbim despre ce se întâmplă, de fapt, când frigem carnea la foc deschis.
''Atunci când grăsimea din carne cade în jar și fumul învăluie carnea, se formează hidrocarburi aromatice policiclice(HAP), iar la temperaturi foarte ridicate apar și amine heterociclice – compuși corelați* cu un risc crescut de cancer. De aceea, carnea la grătar, în special prăjită intens, ar trebui consumată… ‘cu moderație’, adică mai “răruț”
Cum să reduci riscurile și să te bucuri de grătar: Alege carne de calitate și gătește-o bine, dar fără a o arde sau carboniza.
Evită consumul simultan de carne prăjită, mici, cartofi prăjiți și alcool – toate acestea pun presiune pe ficat.
La fiecare 100g de carne friptă, adaugă măcar 200g de verdețuri: salată, spanac (o caserola are 100 g ), castraveți, ceapă, usturoi, broccoli – alimente bogate în compuși detoxifianți și antioxidanți.
Nu consuma carne insuficient gătită (micii!) – există risc de infecții precum toxoplasmoza.
Frecvența contează: un grătar ocazional, integrat într-un stil de viață echilibrat, nu va dăuna sănătății.
*am scris “corelați cu riscul de cancer”, că totuși nu au cauzalitate directă ca nitriții din mezeluri .
Bucurați-vă de micii/grătarul de 1 Mai cu atenție și ***multe verdețuri*** alături! Și mai puțin alcool sau deloc Grătarul nu e dușmanul sănătății dacă știi cum să-l „îmblânzești”!''
—
Dietetician Sigina