Doar 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar

Doar 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar

Federația Sanitas transmite, în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, că doar 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar.

Federația Sanitas solicită autorităților să reglementeze clar și corect activitatea centrelor de transfuzii din România, existând multe probleme de ordin legislativ care sunt ignorate, atenționând totodată că doar 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar.

Solicitarea vine în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, scopul acestei zile fiind acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod voluntar, fără vreo recompensă.

Potrivit reprezentanților Sanitas, deși în ultimii ani în România numărul donatorilor este în creștere, există un număr mic de donatori comparativ cu cei din celelalte ţări ale UE. Numai 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar.

"Federația SANITAS din România salută efortul depus de colegii noștri din centrele de transfuzii care fac tot ceea ce este posibil pentru a asigura necesarul de produse din sânge pentru toate instituțiile spitalicești din România. Federatia SANITAS organizează campanii de informare și sprijină constant orice inițiativă care contribuie la creșterea numărului de donatori, în special la recrutarea donatorilor tineri care conștientizează că gestul lor oferă celor bolnavi o șansă la viață", se arată într-un comunicat al Sanitas.

Sanitas atrage atenția că sunt mulți cei care au nevoie de sânge - persoanele care suferă intervenții chirurgicale, bolnavii de cancer, copiii cu anemie severă, femeile cu complicații ale sarcinii, persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente.

"Așadar, donați sange! Donând sânge, puteti salva vieți! Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei pacienți", mai transmit reprezentanții Sanitas.

Comenteaza