Doctorul Virgil Musta demontează informaţiile false care circulă despre vaccinul anti-COVID

Doctorul Virgil Musta demontează informaţiile false care circulă despre vaccinul anti-COVID
| Foto: capital.ro

Campania de vaccinare de la noi a început de mai bine de o lună. Iar miturile despre vaccin încă nu au dispărut, ba chiar apar altele noi.

Cel mai recent se referă la faptul că vaccinul afectează fertilitatea. Nimic mai fals, spune doctorul Virgil Musta. El a analizat toate studiile, atât despre vaccin, cât şi despre substanţele de bază.

„Acest ARN care este introdus în organism, rămâne la nivelul fibrei musculare unde este injectat în organism. Nu este transmis şi nu pătrunde în restul organismului. Din acest motiv nu apare în ovar, ca să poată influenţa fertilitatea. Tot de asta, ARN-ul nu ajunge nici în materialul genetic,” a explicat Virgil Musta, medic infecţionist – Spitalul Victor Babeş Timişoara, potrivit Mediafax.

Astfel, Musta spulberă încă un mit. Cel conform căruia, serul anti-COVID îţi modifică structura ADN. Iar dacă ai auzit că vaccinul conţine celule din fetuşi umani, să ştii că nici asta nu e adevărat. ”Compoziţia preparatului este precizată în prospect şi conţine o nanoparticulă de lipid ARN, un excipient pentru a favoriza absorbţia, şi sodiu şi potasiu,” a mai precizat Virgil Musta.

Primul lot de vaccin AstraZeneca a intrat sâmbătă, 6 februarie, în România. Serul dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford este diferit de cele de la Pfizer-BioNTech şi Moderna. Cele din urmă au la bază tehnologia ARN mesager.

În schimb, vaccinul AstraZeneca este unul clasic, ca cel antigripal, şi se bazează pe un virus gripal inactivat şi modificat genetic. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19.

Comenteaza