Dr. Craiu, despre hepatita severă: Să trecem in revistă ce se știe sigur/ Spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat

Dr. Craiu, despre hepatita severă: Să trecem in revistă ce se știe sigur/ Spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat

Medicul pediatru Mihai Craiu a făcut o trecere în revistă a ceea ce se știe sigur până acum în legătură cu hepatita severă care afectează copiii mici și le transmite câteva sfaturi părinților.

”Dacă tot nu știm sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, este necesar să trecem in revistă ce se știe sigur. Acest mesaj este necesar deoarece noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbrațișăm rapid teorii ale conspirației, în fața incertitudinilor”, a transmis conf. dr. Mihai Craiu.

Potrivit medicului pediatru, din datele existente la acest moment, hepatita severă afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani, iar ”cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută, este adenovirusul 41”.

”1. Știm că niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin impotriva COVID-19
2. Știm că afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani
3. Știm că diagnosticul de hepatită acută severă se poate pune ușor, utilizând definiția de caz (vârstă sub 10 ani, hepatită acută cu transaminaze TGO/TGP la valori înalte, peste 500UI/L și analize care exclud infecția cu virusuri hepatitice A-E)
4. Știm că hepatita acută severă, cu evoluție rapidă, poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice. Până acum „vinovatul de serviciu” pare a fi un virus…
5. Până la acest moment cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41
6. Între toxinele care ar putea intra în discuție (pentru că este rezonabil să ne gândim și la o cauză non-infecțioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă și pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află și aflatoxina B1 (AFB1). Aceasta poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina de Facebook – Spitalul Virtual pentru Copii.

”Dar să nu speculăm. Experții vor găsi rapid o pistă de urmat, căci se fac teste complexe, genetice, toxicologice, histologice și modelări matematice, plecând de la fragmentele de ficat ale celor 17 copii ce au necesitat transplant hepatic”, a adăugat acesta.

Medicul are si cîteva sfaturi pentru părinți și copii:

”Pentru dumneavoastră părinții doar puțină răbdare și informare din surse oficiale iar pentru copii, spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat. Cam atât…”.

Până acum, în România, au fost raportate trei cazuri de hepatită acută severă de origine necunoscută. Este vorba despre un copil în vârstă de 5 ani, unul de 8 luni şi altul de 10 ani. 

Comenteaza