Eficienţa vaccinului AstraZeneca împotriva noilor tulpini Explicaţiile profesorului clujean Răzvan Cherecheş

Eficienţa vaccinului AstraZeneca împotriva noilor tulpini Explicaţiile profesorului clujean Răzvan Cherecheş
| Foto: razvan cherecheș/facebook

Răzvan Cherecheş este profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş Bolyai”, din Cluj-Napoca.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Răzvan Cherecheş răspunde, pe pagina de Facebook RoVaccinare, la întrebări despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca pe noile tulpini de SARS-CoV-2.

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună şi atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă. Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, şi care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecţie minimă la simptome uşoare şi moderate. Studiul nu a realizat protecţie la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, spune profesorul de sănătate publică al Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

Studii in vitro pe vaccinurile Pfizer şi Moderna au arătat că aceste vaccinuri au şi ele o eficacitate mai redusă pe tulpina B1352 din Africa de Sus, potrivit profesorului de sănătate publică.

„Motivul este mutaţia E484K, o mutaţie ticăloasă care afectează felul în care proteina ţepuşă  (Spike n.r.) se leagă de celulele din corpul nostru”, explică prof. Cherecheş.

Ceea ce Răzvan Cherecheş consideră important de ştiut este faptul că toate cele trei tipuri de vaccinuri au demonstrat că au protecţie extrem de bună la simptome severe, spitalizare sau deces.

„Niciun studiu nu a demonstrat în mod clar că noile tulpini sau orice mutaţie ar avea ele ar afecta în vreun fel protecţia dată de toate cele trei vaccinuri -  AstraZeneca, Pfizer şi Moderna - la simptome severe, spitalizare şi deces. Şi acestea sunt lucrurile care ne interesează. Pe scurt, până la acest moment, suntem ok”, afirmă profesorul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza