Epidemiolog: „Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem"

Epidemiolog: „Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem"

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, spune că în România, epidemia este în scădere progresivă și că modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

În ciuda faptului că, în ultima perioadă, în România au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri noi zilnice, iar de ieri până azi au fost raportate 48 de decese, un număr record al pandemiei, Emilian Popovici a explicat, la Digi24, că epidemia este în scădere progresivă și că evoluția acesteia ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

"Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul  bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96.

Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate.

La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.

Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare.

Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice. După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an", a explicat la Digi24 Emilian Popovici.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza