Experți: Europa se îndreaptă către o "epidemie de cancer"

Experți: Europa se îndreaptă către o "epidemie de cancer"

Experți internaționali în sănătate avertizează că Europa se va confrunta cu o „epidemie de cancer” în următorul deceniu, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea. 

Avertismentul specialiștilor în sănătate vine după ce aproximativ 1 milion de diagnostice au fost ratate în timpul pandemiei.

Impactul Covid-19 și accentul pus pe acesta au scos la iveală „slăbiciunile" sistemelor de sănătate și ale cercetării în domeniul cancerului de pe întreg continentul, care, dacă nu sunt abordate de urgență, vor duce la un regres de aproape un deceniu în ceea ce privește rezultatele în materie de cancer, spun cei mai importanți experți în domeniul sănătății și în știință, scrie The Guardian.

Un raport, intitulat „European Groundshot - Addressing Europe's Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission", a reunit o gamă largă de experți cu cunoștințe detaliate despre cancer în Europa.

Potrivit experților, pandemia de Covid-19 a avut efecte negative asupra serviciilor oncologice, a cercetării în domeniu și a pacienților diagnosticați.

„Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ 1 milion de diagnostice de cancer ar fi putut fi ratate în întreaga Europă în timpul pandemiei Covid-19", au scris aceștia în The Lancet Oncology. „Există dovezi emergente că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu stadii mai avansate de cancer în comparație cu ratele de dinaintea pandemiei, ca urmare a întârzierilor substanțiale în diagnosticarea și tratamentul bolii.”.

De asemenea, aceștia mai spun că problemele  „vor compromite în cele din urmă supraviețuirea și vor duce la o calitate inferioară a vieții pentru mulți pacienți europeni".

Raportul a analizat datele și a constatat că medicii au consultat cu 1,5 milioane de pacienți canceroși mai puțin în primul an al pandemiei, iar unul din doi pacienți canceroși nu a fost operat sau nu a primit chimioterapie în timp util.

Aproximativ 100 de milioane de examinări au fost ratate și se estimează că până la 1 milion de cetățeni europeni ar putea avea un cancer nediagnosticat ca urmare a întârzierilor.

„Ne aflăm într-o cursă contra cronometru pentru a identifica cazurile de cancer”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Queen's din Belfast.

„În plus, am văzut laboratoare închise și studii clinice întârziate sau anulate în primul val pandemic. Suntem îngrijorați de faptul că Europa se îndreaptă spre o epidemie de cancer în următorul deceniu dacă nu se acordă urgent prioritate cercetării în domeniu".

Raportul mai susține și că eforturile de prevenire a cancerului și cercetarea în domeniu nu au beneficiat de finanțarea pe care o merită.

Comenteaza