Explicația lui Rafila pentru criza medicamentelor. Ministrul promite "cantități suficiente" în farmacii

Explicația lui Rafila pentru criza medicamentelor. Ministrul promite "cantități suficiente" în farmacii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat asigurări, după ce unele medicamente utilizate în cazul virozelor au fost de negăsit în farmacii, că vor fi "cantităţi suficiente" de antiinflamatoare, antitermice şi antivirale.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dă asigurări că în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” şi de medicamente antiinflamatoare, şi de antitermice, şi de antivirale. De asemenea, unele medicamente deficitare vor fi interzise la export, pentru o perioadă limitată de timp.

„Peste 700.000 de comprimate, poate chiar mai mult, au plecat ieri sau alaltăieri către farmacii, dar asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se aprovizioneze, trebuie să ia cantitatea de care are nevoie fiecare”, a spus Rafila, la B1 TV.

Ministrul a explicat că sincopele în aprovizionarea cu astfel de medicamente au fost cauzate de faptul că perioada de creştere a numărului de cazuri gripale a coincis cu zilele libere din perioada sărbătorilor, dar şi de unele probleme în aprovizionarea cu materie primă pentru medicamente din China şi India.

În ceea ce priveşte antiviralul Tamiflu, Rafila a spus că are informaţii conform cărora distribuitorul a primit o cantitate „foarte mare” de la producător pentru a o distribui în farmacii.

Potrivit ministrului, această penurie nu afectează doar România, ci şi alte ţări europene, însă a dat asigurări că, în perioada următoare, în farmacii vor fi „cantităţi suficiente” de antiinflamatorii, de antitermice şi de antivirale. 

Comenteaza