Familia va avea acces mai uşor la datele confidenţiale ale rudei bolnave: diagnostic, medicaţie, investigaţii efectuate și prognostic

Familia va avea acces mai uşor la datele confidenţiale ale rudei bolnave: diagnostic, medicaţie, investigaţii efectuate și prognostic

Guvernul a modificat Legea Drepturilor Pacienţilor, astfel că aparținătorii vor avea acces mai uşor la datele confidenţiale ale pacientului.

Ordonanţa de Urgenţă emisă de Executiv vine în completarea art. 24 din Legea drepturilor pacienţilor nr. 46/2003.

"Modificarea actului normativ are ca scop facilitarea accesului membrilor familiei la datele confidenţiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconştienţă şi fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia.

Datele privind diagnosticul, medicaţia, investigaţiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unităţii sanitare", se explică într-un comunicat al Guvernului.

Practic, guvernanţii au completat cadrul legal privind dreptul pacientului "în sensul creării posibilităţii aparţinătorilor/moştenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situaţia în care defunctul nu şi-a exprimat, în timpul vieţii, o dorinţă contrară şi consemnată în scris, în acest sens".

Comunicatul mai aminteşte că până acum, toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale erau confidenţiale, chiar şi după decesul acestuia.

Până acum, accesul la aceste informaţii se făcea doar în situaţia în care pacientul şi-a dat consimţământul explicit de a se comunica datele sale medicale, iar, în situația în care mulţi pacienţi nu apucau să îşi exprime acest consimţământ, familia era privată de informaţii privind starea sa de sănătate.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza