FĂRĂ sare, zahăr şi grăsimi: stimulează METABOLISMUL, au efect ANTI-TUMORAL, previn DIABETUL şi CANCERUL

FĂRĂ sare, zahăr şi grăsimi: stimulează METABOLISMUL, au efect ANTI-TUMORAL, previn DIABETUL şi CANCERUL
Incredibil de delicios, acest aliment este considerat un adevărat superaliment. Pe buna dreptate: are capacitatea să lupte eficient împotriva bolilor ce vor să ne distrugă sănătatea.

Ciupercile pot parea banale, dar sunt intr-adevar superalimente. Asta pentru ca nu contin nici un fel de grasime, zahar ori sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic).

Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% continut de apa, adaugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face sa te simti satula fara sa cresti continutul caloric.

De asemenea, s-a descoperit ca antiviralele active compuse din lentinan, prezente in ciupercile Shitake intaresc sistemul imunitar. Acestea pot ajuta si la scaderea colesterolului din sange si la reducerea efectele daunatoare ale grasimilor saturate.

Pe de alta parte, ciupercile Maitake sunt o sursa bogata de beta-glucan, care are potentiale efecte anti-tumorale. Chiar si in cantitati mici, ciupercile urechi de lemn pot subtia sangele, ajutand la prevenirea bolilor cardiace si a accidentelor vascular celebrale.

Bogate in antioxidanti

Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la randul lor, semnificative beneficii sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui, considerate pana acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substantelor instabile care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi si protejeaza ADN-ul organismului de alte daune.

In acelasi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la san. Desi exista foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2500 cresc in salbaticie, pana acum cercetarile s-au concentrat pe soiurile exotice.

Previn obezitatea şi diabetul

Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru foarte multe boli, inclusiv diabet zaharat de tip 2, anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

Ciupercile sunt o sursa bogata de multe substante nutritive inclusiv vitamina B, vitamina D, cupru, minerale. De fapt, doar cinci ciuperci cremini ofera 31% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, comparativ cu 45% din 90 grame de carne ce curcan.

Seleniul este un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

Aport crescut de vitamina D

Ciupercile sunt singurele fructe sau legume care contin aceasta vitamina importanta. Ca si in cazul oamenilor, in cazul ciupercilor vitamina D este produsa atunci cand acestea sunt expuse la lumina soarelui, la un nivel ridicat de raze ultraviolete B (sub forma de ergosterol vegetal).

Stimuleaza sistemul imunitar

Conform unor studii realizate pe soareci, s-a constatat ca palaria ciupercilor albe poate stimula functia imunitara prin cresterea productiei de proteine si antivirale care sunt eliberate de celule, atunci cand acestea incearca sa protejeze si sa repare tesuturile organismului.

Un studiu ulterior a confirmat ca acest soi de ciuperci contribuie la maturarea celulelor sistemului imunitar numite celule dendritice, din maduva osoasa. Potrivit cercetarilor acest lucru ar putea sustine imbunatatirea imunitatii organismului dar si perfectionarea sistemelor de aparare impotriva microbilor.

Accelereaza metabolismul

Vitaminele din grupul B sunt vitale pentru transformarea produselor alimentare (carbohidratilor) in combustibil (glucoza) pe care organismul il arde pentru a produce energie. Acestea ajuta corpul sa metabolizeze grasimile si proteinele. Ciupercile contin o cantitate mare de vitamina B2 (riboflavina) si B3 (niacina).

Usor de gasit si de gatit

Ciupercile sunt la indemana fiecareia dintre noi ca sa le putem adauga in asa-numitul curcubeu al alimentelor pe care suntem sfatuite sa il consumam zilnic. Si asta pentru ca din fructe si legume trebuie sa obtinem gama completa de beneficii nutritive de care are nevoie organismul nostru.

Si pentru ca ciupercile tocmai au fost decretate ca super-alimente, poate ar trebui sa le acordam mai multa atentie.

Comenteaza