Finalul pandemiei? Jurma: „Să nu ne înecăm la mal acum. Nu e încă sigur că s-a terminat de tot”

Finalul pandemiei? Jurma: „Să nu ne înecăm la mal acum. Nu e încă sigur că s-a terminat de tot”
| Foto: Facebook - Octavian P Jurma

Epidemiologul Octavian jurma trage un semnal de alarmă cu privire la finalul pandemiei. Acesta anunță că „bazaconile” cu „pandemia s-a încheiat” sunt doar „declarații politice”, iar numai în toamnă vom afla cu adevărat dacă s-a terminat și indeamnă lumea în continuare să se vaccineze și să poarte mască.

Epidemiologul român, Ovtavian Jurma a prezentat o analiză cu privire la evoluția pandemiei și a cocluzionat că în aproximativ o lună ieșim din valul Omicron-BA1. Jurma avertizează că „ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni” și adaugă că „bazaconile” cu „s-a terminat pandemia", sunt doar „declaraţii politice" şi că abia la toamnă am putea afla dacă s-a încheiat.

Finalul pandemiei? Jurma: „Să nu ne înecăm la mal acum. Nu e încă sigur că s-a terminat de tot”

„Avem veşti bune dar incidenţa la 1,000 şi numărul zilnic de cazuri rămân la valori foarte ridicate şi de aceea prudenţa trebuie să rămână prioritatea fiecăruia dintre noi până revenim peste tot pe verde.. Harta de sus este harta incidenţei oficiale care colorează harta în roşu. Incidenţa naţională este 14.85, mult peste vârful de 10.63 al valului Delta. Incidenţa la 1,000 este un indicator de stare. Ne arată unde suntem. Această hartă este motivul pentru care discuţiile despre relaxare sunt premature. Daca eşti în val, momentul în care te opreşti să tragi aer în piept este când ieşi din val, nu în timpul valului, chiar dacă creasta valului a trecut. Din fericire, harta de jos produsă cu ajutorul indicatorului ARM7, este motivul pentru care atât guvernul, cât şi noi, avem motive se credem că vom ajunge în curând la limanul valului 5-Omicron. ARM7 (alerta relativă mobilă ) este un indicator de trend. Ne arată încotro mergem. ARM7 este cel mai sensibil indicator de trend pe care îl folosesc şi ne arată tendinţa în interiorul intervalului de 14 zile al RI1K14 (incidenţa la 1,000)”, a explicat Jurma pe contul său de Facebook.

Specialistul în epidemiologie remarcă faptul că toate judeţele sunt verzi, deci evoluţia este descendentă. Numai Brăila are o uşoară creştere a numărului de cazuri în ultimele 7 zile faţă de cele 7 zile precendente - în ciuda alocării pe judeţe a peste 20,000 de cazuri în această săptămână.

„În acest ritm vom coborî cu media sub 10,000 de cazuri pe zi săptămână viitoare şi sub 5,000 de cazuri pe zi în prima parte a lunii martie, deci mai avem cam o lună până ieşim din valul Omicorn-BA1. Avem aşadar un contrast puternic intre situaţia alarmantă în care ne aflăm şi viteza rapidă cu care coborâm care ne poate dezechilbra emoţional din cauza mesajelor contradictorii pe care le primim. Simplificat însă putem înţelege datele astfel: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni.

Uitaţi de bazaconile cu «s-a terminat pandemia», sunt doar «declaraţii politice» (adică habar nu au dar sună bine). Nu ştim dacă s-a terminat sau nu pandemia, o să aflam abia la toamnă. Important este că se termină în curând acest val şi că mai avem un pic până suntem în toţi siguranţă”, adaugă el.

Octavian Jurma a îndemnat în continuare la purtarea măştii şi la vaccinare. 

„Ignoră şi mesajele că «vaccinul nu mai e necesar pentru că am atins imunitatea de turmă prin infectare», sunt tot «declaraţii politice». Vaccinează-te şi cu boosterul indiferent daca ai trecut sau nu prin boală”, a conchis epidemiologul Octavian Jurma.

 

Comenteaza