Franța confirmă un risc "rar" de tromboză după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Franța confirmă un risc "rar" de tromboză după vaccinarea cu serul de la AstraZeneca

Agenţia franceză a medicamentului a confirmat existenţa unui risc "rar" de tromboză "atipică", cauzată de vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca, după apariţia în țară a unor noi cazuri de tulburări de coagulare. 

Mesajul Agenţiei franceză a medicamentului vine după apariţia unor 9 cazuri noi cu tromboză în Franţa, cu şase mai multe decât săptămâna precedentă, inclusiv două decese între 12 şi 18 martie, însă instituția subliniază că raportul între beneficii şi riscuri este ”favorabil”, relatează AFP.

”Nouă cazuri de tromboze grave ale venelor groase, atipice prin localizarea lor (cerebrală, în majoritatea lor, dar de asemenea digestive), care pot fi asociate unei tromobocitopenii (o scădere a nivelului trombocitelor în sânge) sau unor tulburări de coagulare au fost declarate”, cu şase mai multe decât săptămâna precedentă, a anunţat vineri ANSM în ultimul bilanţ al situaţiei cu privire la monitorizarea vaccinării împotriva coronavirusuliu, scrie News.ro.

Între aceste cazuri, ”două decese” au fost raportate între 12 şi 18 martie, inclusiv al unui student la medicină din Nantes, care a murit la 18 martie, la mai multe zile după ce a fost vaccinat, anunţă ANSM într-un comunicat,cu privire la care analize complementare sunt în curs, în cadrul unei anchete judiciare.

”Caracterul foarte atipic al acestor tromboze, tablourile lor clinice detaliate şi intervalul omogen la care au loc determină Comitetul de monitorizare să confirme producerea, foarte rară, a acestui risc trombotic la persoane vaccinate cu vaccinul AstraZeneca(-Oxford)”, anunţă agenţia sanitară franceză.

Aceste cazuri au avut loc ”într-un termen median de opt zile şi jumătate după vaccinare, la persoane fără antecedente deosebite identificate anterior”, mai precizează agenția, adăugând că şapte pacienţi sunt în vârstă de până în 55 de ani, iar doi în vârstă de peste 55 de ani.

Comenteaza