FRUCTUL DRAGONULUI: previne BOLILE de INIMĂ, CANCERUl de PROSTATĂ, DIABETUL ZAHARAT şi ASTMUL BRONŞIC

FRUCTUL DRAGONULUI: previne BOLILE de INIMĂ, CANCERUl de PROSTATĂ, DIABETUL ZAHARAT şi ASTMUL BRONŞIC
Când vine vorba de fructe exotice, acesta se încadrează cu siguranţă în această categorie. Destul de greu de găsit, nu este un fruct ieftin, însă dacă aveţi ocazia merită să îl încercaţi: beneficiile pe care le aduce sunt pe măsura preţului piperat.

Foarte popular in centrul si sudul Americii si in Asia (indeosebi in Taiwan, Vietnam, Thailanda si Filipine), pitaya (sau fructul dragonului) creste in mai multe tipuri de cactus care infloresc doar noaptea, scotand la iveala flori mari si parfumate. Exista trei tipuri de fructul dragonului: cu coaja si pulpa rosie, cu coaja rosie si pulpa alba, cu coaja galbena si pulpa alba, primul fiind considerat cel mai delicios.

Un fruct poate cantari intre 150 si 600 g, insa doar 60% din continut este comestibil. Pentru a te bucura de acesta, cel mai bine este sa consumi pulpa cremoasa cand este rece. Considerat un superaliment, fructul dragonului are o serie de calitati pentru care merita cautat in supermarket.

Sărac în calorii

100 g de pitaya contine 60 de calorii: 18 calorii din grasimile nesaturate, 8 de proteina si 34 g de carbohidrati. Fructul dragonului nu contine carbohidrati complecsi, astfel incat este foarte usor de decompus de catre organism.

Reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare

Pitaya nu are colesterol si grasimi saturate, fapt ce ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Semintele acesui fruct sunt bogate in acizi grasi polinesaturati (Omega-3 si Omega-6), care reduc nivelul trigliceridelor si scad riscul tulburarilor cardiovasculare.

Intareste sistemul imunitar

Fructul dragonului este o sursa generoasa de vitamina C, continand 9 mg/100 g, echivalentul a 10% din necesarul zilnic. Consumul acestuia este benefic pentru intarirea sistemului imunitar, ajutand si la vindecarea mai rapida a ranilor si vanatailor.

Previne astmul bronsic

Mai mult, consumul de pitaya este recomandat pentru evitarea tulburarilor respiratorii cronice (astm bronsic sau tuse). De asemenea, fructul dragonului mai contine vitamina B1, necesara metabolismului glucidic, B2, pentru recuperarea si imbunatatirea apetitului si B3, pentru reducerea nivelului colesterolului. Nu lipsesc nici mineralele; intr-o cantitate de 100 g de pitaya se regasesc 8,8 g de calciu, 36,1 mg de fosfor si 0,65 mg de fier.

Previne cancerul de prostata

Fructul dragonului contine fitoalbumine, care au proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii celulelor canceroase. In plus, acestea accelereaza eliminarea metalelor grele din organism. Licopenul, responsabil pentru culoarea rosie, este si el prezent in pitaya; se crede ca acesta previne cancerul de prostata.

Previne diabetul zaharat

Studiile pe cobaii de laborator au aratat ca fructul dragonului are un impact notabil asupra stresului oxidativ si asupra rigidizarii aortei, ceea ce inseamna ca poate fi benefic si in prevenirea complicatiilor asociate cu diabetul zaharat.

Comenteaza