Gata cu valul 6 de COVID? Când vine următorul

Gata cu valul 6 de COVID? Când vine următorul

Cercetătorul Octavian Jurma spune că săptămâna trecută România a depăşit formal valul 6 al pandemiei și că este posibil să asistăm la tranziţia către un nou stadiu al pandemiei. 

Jurma susține că România a "ieșit formal din valul 6, însă atrage atenția că "din păcate pandemia nu s-a terminat".

"Nu trebuie sa uitam ca valul 6 este doar primul val de vara prin care trecut Romania de la debutul pandemiei. Iesirea timpurie din valul 6 lasa loc pentru un val de toamna si e posibil sa asistam la tranzitia catre un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an", scrie Octavian Jurma pe Facebook.

Potrivit acestuia, valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau începutul noiembrie în funcție de momentul în care versiunile dominante din noile generații vor ajunge în țară.

"Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 si BA.2.75.2 sunt cele mai infectioase in acest moment, insa la nivel global asistam la un fenomen unic de convergenta spre anumite mutatii avantajoase, dublata de o divergenta care produce numeroase variante intr-un timp tot mai scurt.

Dintre noile generatii de virusi, pana acum doar versiunile BA.2.75 "Centaurus" si BA.4.6 au fost confirmate in Romania in august. 

În acest context putem spera ca urmatorul val sa fie mai bland decat valul 6, insa trebuie sa ne pregatim pentru eventualitatea in care cel mai important val al anului 2022 sa fie cel care urmeaza, respectiv un val de toamna/iarna", explică cercetătorul.

Jurma susține că cea mai importantă masură de protecție este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului anti-COVID, la care se adaugă măsurile familiare, de bun simt, care definesc noua normalitate în pandemie: testarea, masca în spațiile publice închise, distanțarea, igiena și calitatea aerului. 

loading...
Comenteaza