Geamuri şi tencuială sparte: trei ani de la închiderea spitalului din Mociu VIDEO

Geamuri şi tencuială sparte: trei ani de la închiderea spitalului din Mociu VIDEO
Se împlinesc exact trei ani de când guvernul Boc a închis spitalul din comuna Mociu. Trebuie precizat că nici actuala guvernare nu au făcut vreun efort pentru a-l deschide.

Primarul din localitate spune că face demersuri pe lângă autorităţi pentru a redeschide spitalul ce deservea peste 20.000 de oameni din Câmpia Transilvaniei. Acum, aceştia sunt nevoiţi să meargă la spitalele din Cluj-Napoca, la zeci de kilometri distanţă. Între timp, clădirea nefolosită a spitalului a ajuns o ruină, cu geamuri sparte şi cu faţade picate.

În 1 aprilie 2011, guvernul condus de actualul primar al Clujului, Emil Boc, punea lacătul pe spitalul din comuna Mociu, din judeţul Cluj. Era singurul spital din Câmpia Transilvaniei, iar medicii se îngrijeau de sănătatea locuitorilor din peste 10 comune.

După trei ani, primarul din Mociu spune că nu a renunţat la demersurile pentru redeschiderea spitalului. "Am trimis adrese peste tot", susţine primarul Horvath Marton. "Când am ocazia am întâlniri cu deputaţi, senatori, oameni responsabili, cea mai prioritară este problema redeschiderii acestui centru de sănătate".

În clădirea dărăpănată, câteva camere mai găzduiesc cabinete ale unor medici de familie. În rest, spitalul e pustiu.

Medicii de familie trimit pacienţii în Cluj-Napoca, la 40 de kilometri distanţă. Judith Major e unul dintre ei. "Vin mulţi oameni. Dacă se poate şi e un caz simplu, îl rezolvăm pe loc, dacă nu, îl trimitem cu ambulanţa la Cluj", afirmă Major.

Oamenii din zonă regretă vremea când aveau medici specialişti la ei în comună. "Acum trei ani existau aici medic pediatru, medic internist, o doamnă doctor foarte bună care mult suflet a pus aici", observă o mămică.

O fostă asistentă, care a lucrat 36 de ani la spitalul din Mociu, îţi aminteşte cum funcţiona unitatea medicală. "Erau chirurgie, radiologie, ginecologie, interne, contagioase", spune Viorica Sucutardea: "A fost dotat cu de toate spitalul, am avut şi eu probleme cu soţul; dacă nu era spitalul, se ducea".

Spitalul a fost construit acum mai bine de 100 de ani, cu materiale cărate în care cu boi. "Acum 103 ani bine s-a gândit toată lumea! La fel trebuie să ne gândim şi noi, ca să devină ce o fost odată", conchide primarul.


Reporter: Alin Golban
Operator: Călin Fedeleş

 

Comenteaza