Gheorghiță, despre valul cu Omicron: "Să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta"

Gheorghiță, despre valul cu Omicron: "Să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se întâmple, că o să scăpăm și de data aceasta"

Coodonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, apreciază că, "la cât de contagioasă este varianta Omicron este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus".

"Pot să spun, uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţările europene, în mod deosebit la ceea ce se întâmplă în Danemarca, în Norvegia, în Marea Britanie, dar şi în celelalte ţări limitrofe, există o creştere exponenţială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puţin doi factori - şi anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult decât atât, sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţie respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate", a declarat coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, joi, într-o conferinţă de presă.

În acest context, medicul îndeamnă la precauție, respectarea măsurilor și vaccinare.

„Mesajul nostru este să nu plecăm de la ideea că nouă n-o să ni se înttâmple, că o să scăpăm și de data aceasta și n-o să ne infectăm. La cât de contagioasă este această variantă din punctul nostru de vedere este puțin probabil ca, cel puțin în zonele cu densitate populațională mare, să fie persoane care să nu intre în contact cu acest virus”, a mai spus Gheorghiță.

Comenteaza