Gheorghiţă: Experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta va deveni dominantă, inclusiv în Europa

Gheorghiţă: Experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta va deveni dominantă, inclusiv în Europa

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa, menţionând că România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv.

Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă tulpina Delta este mai agresivă decât cele de până acum pentru persoanele nevaccinate. 
 
"Din datele existente cunoaştem faptul că este mult mai contagioasă şi aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate şi o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa. În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile iniţiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim în momentul de faţă de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa 6-7, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare...”, a explicat Valeriu Gheorghiţă. 
 
El a menţionat că, pentru persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat, activitatea neutralizantă a anticorpilor este nedectabilă. 
 
"Are o posibilitate şi o capacitate de a eluda parţial răspunsului imun obţinut ca urmare a trecerii prin boală, ca atare din datele care sunt modelate în momentul de faţă, matematic, pe evoluţia cazurilor din India, din Africa de Sud, se estimează că în 20 până la 50% din cazuri persoanele care sunt în momentul de faţă diagnosticate sunt cazuri de reinfecţie. Tot mai multe date arată că, odată ce persoanele au trecut prin boală, la mai mult de şase luni activitatea neutralizantă a anticorpilor pentru varianta Delta este aproape negativă, este aproape nedetectabilă, lucru care se corectează prin vaccinare”, a transmis coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. 
 
El a mai fost întrebat dacă valul 4 va avea o amploare mai mare faţă de valul 3. 
 
"Experţii acest lucru estimează că, într-adevăr, valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare. Cu cât numărul şi procentul persoanelor vaccinate este mai mare şi aici mă refer în mod deosebit la persoane vulnerabile, cu atât consecinţele negative, traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise în secţia de terapie intensivă şi numărul de decese, va fi mai mic. Cu cât numărul persoanelor vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu formele severe şi persoane care din păcate pot să îşi piardă viaţa”, a explicat Gheorghiţă.
 
El a afirmat că experţii susţin că la sfârşitul lunii august varianta Delta va deveni dominantă. 
 
"În momentul de faţă este o preocupare importantă la nivel european şi experţii asta estimează, că, în luna august, la sfârşitul lunii august, varianta Delta va deveni dominantă inclusiv în Europa”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.
 
El a declarat că în perioada următoare în România se va înregistra o creştere lentă, dar progresivă a numărului de cazuri. 
 
"Estimările noastre sunt cât se poate de clare, că vom înregistra o creştere a numărului de cazuri lent, dar progresiv în perioada următoare. Nu este relevantă cifra de astăzi, este important să vedem care va fi evoluţia pe următoarele 7-14 zile pentru a putea într-adevăr să definim un trend al evoluţiei epidemiologice, însă este important să fim foarte atenţi la respectarea măsurilor de prevenţie, să evităm totuşi zonele supraaglomerate atunci când nu e neapărată nevoie să fim prezenţi acolo, să încercăm să respectăm pe mai departe măsurile celelalte, cum ar fi masca de protecţie, să aerisim spaţiile, să fim atenţie la regulile de igienă personală şi cel mai important este să ne adresăm pentru vaccinare”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Comenteaza