Gheorghiță explică ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu prima doza AstraZeneca

Gheorghiță explică ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat cu prima doza AstraZeneca
| Foto: Edupedu.ro

Autoritățile vin cu noi îndemnuri de vaccinare după ce Italia și Danemarca au decis să retragă de pe piață loturi de vaccin AstraZeneca. În România multe persoane au fost vaccinate cu prima doză AstraZeneca din lotul problemă din Italia. Majoritatea care au primit doza chiar din lotul mai sus menționat sunt din Iași, Timișoara și Cluj.

Agenția Europeană a Medicamentului a emis un comunicat referitor la un al doilea lot, suspendat în Austria (număr ABV5300) după ce o persoană a decedat din cauza unor tromboze multiple. Spune că “nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni, care nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin.”

Cu această ocazie, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns la o serie de întrebări privind pacienții care s-au vaccinat deja cu prima doză AstraZeneca, anunță doctorulzilei.ro.

 
Ce se întâmplă cu o persoană care a făcut prima doză de vaccin AstraZeneca și ar trebui să facă și rapelul? Renunță să mai facă vaccinul? Valeriu Gheorghiță: “Este o decizie nepotrivită. În cazul AstraZeneca, la a doua doză reacțiile adverse sunt mai puțin frecvente decât la prima doză. Este invers față de Pfizer și Moderna, unde reacțiile adverse sunt mai frecvente după doza a doua. Categoric, trebuie să facă și doza a doua. Aceste reacții comune minore trebuie tratate și gestionate conform recomandărilor medicului de familie.”


Persoanele care au selectat vaccinarea cu AstraZeneca, pot să își schimbe opțiunea?

Valeriu Gheorghiță: “Vaccinarea este voluntară, neobligatorie și nu se poate impune nimănui un anumit tip de vaccin. Disponibilitatea mai multor tipuri de vaccin ne ajută să dăm posibilitatea unui număr mai mare de persoane să se vaccineze într-un timp mai scurt (…).” „Dacă cineva a făcut prima doză cu AstraZeneca, nu ar trebui, sub nicio formă, să facă rapel cu Pfizer sau Moderna, pentru că sunt vaccinuri concepute complet diferite.”

Comenteaza