Gheorghiță: Primele două săptămâni din februarie vor fi complicate. Suntem cu dozele aproape pe fix

Gheorghiță: Primele două săptămâni din februarie vor fi complicate. Suntem cu dozele aproape pe fix

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă a anunţat că până în 8 februarie sunt programate 500.000 de persoane pentru imunizarea anti-COVID, iar primele două săptămâni din februarie ”vor fi complicate”.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Gheorghiţă, a anunţat, joi seară, că săptămâna viitoare vor ajunge în ţară alte 180.000 de doze de vaccin, care se adaugă celor 130.000 care mai sunt în prezent în depozite, după ce au fost distribuite vaccinurile pentru următoarele trei zile.

”După ce s-au distribuit dozele pe următoarele trei zile, mai avem circa 130.000 de doze, care vor fi distribuite în zilele următoare – împreună cu tranşele care urmează să vină - pentru a asigura atât persoanele programate cât şi rapelul”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la B 1 TV. 

Acesta a anunţat că săptămâna viitoare vor mai veni 180.000 de doze de vaccin, dar că sunt programate aproape 500.000 de persoane, plus cei cărora li se va administra rapelul, astfel că "suntem cu dozele aproape pe fix". 
 
”Săptămâna viitoare, luni, este preconizată livrarea următoarei tranşe – 180.000 de doze pentru că se  recuperează deficiul de săptămâna trecută. Pfizer îşi onorează livrările săptămânale. (...) În momentul de faţă sunt aproape 500.000 de persoane programate până pe 8 februarie, la care se adaugă cele care au făcut deja prima doză şi care fac rapelul în această perioadă. Suntem cu dozele aproape pe fix: cât avem pe stoc atât vom folosi. La sfârşitul primei săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero ”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă. 

Medicul a precizat că ritmul vaccinărilor din România și din UE va crește semnificativ după aprobarea serului AstraZeneca/Oxford.

”Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, ar crește semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate.

Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane. Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrate. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul de vaccinare”, a explicat Gheorghiță.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza