Gheorghiță: Prin vaccinare transformăm o boală care generează sute de decese pe zi într-o simplă viroză

Gheorghiță: Prin vaccinare transformăm o boală care generează sute de decese pe zi într-o simplă viroză

Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a participat la o dezbatere privind campania de vaccinare anti-COVID alături de dr. Ninel Revenco, coordonatorul campani de vaccinare din Republica Moldova.

În România, s-a vaccinat sub 40% din populație, iar în Republica Moldova mai puțin de 30%, timp în care în ambele țări rata de deces din cauza COVID-19 este printre cele mai mari din Europa. Coordonatorii campaniilor de vaccinare din România și din Republica Moldova, dr. Valeriu Gheorghiță, și dr. Ninel Revenco, au fost invitați la o dezbatere pe această temă HotNews.ro.

Întrebați când se va ajunge la rata de vaccinare de 70%, dr. Valeriu Gheorghiță a spus că în ritmul actual este "puțin probabil" ca această țintă să fie atinsă până la finalul anului.

"În ritmul actual e puțin probabil ca până la finalul anului să ajungem la 70%, eu mi-aș dori 50%.
Focusul cel mai important este pe populația cea mai vulnerabilă. Cel mai prost stăm la persoanele peste 80 de ani. Cred că vorbim de câteva lucruri care țin de o ezitare mult mai mare. Că după o anumită vârstă nu trebuie să fac prea multe pentru sănătate, e o atitudine fatalistă. Un rol important aici cred că îl au cultele religioase", a spus Gheorghiță.

"Peste 90% din decese apar la persoane nevaccinate. În jur de 70% din cazurile noi apar la persoane nevaccinate. (...) N-a spus nimeni că vaccinurile sunt perfecte, că ne protejează pe toți. Dar trebuie să ne uităm la datele impactul pe sănătatea publică e clar, prin vaccinare transformăm o boală care generează sute de decese pe zi într-o viroză obișnuită", a precizat Gheorghiță.

Șefa campaniei de vaccinare din Republica Moldova, dr. Ninel Revenco, a spus că "în strategie, ne-am propus ca la finele lui noiembrie, începutul lunii decembrie, 70%. Azi am ajuns la 26%. Ar trebui să fie un mesaj clar, unic și implicarea tuturor actorilor. Lucrătorii medicali nu pot fi singuri".

"Procesul de vaccinare a început în R Moldova în 1 martie. La începutul acestei campanii eram eu mai optimistă și romantică. Credeam că la finele lui septembrie ajungem la 70%, n-a fost să fie. Am identificat mai mulți factori, unul dintre ei a fost neîncrederea în guvernare, în sistemul medical", a spus Revenco.

Întrebat ce ar zice dacă ar fi oprit de cineva pe stradăcare i-ar spune că vaccinul îi modifică ADN-ul, Valeriu Gheorghiță a spus că "i-as explica cum funcționează. ARN stă în afara miezului celulei. Nu există interactiune între cele două structuri. Celula noastră nu stochează acest ARN Mesager".

Comenteaza