Gheorghiţă: Varianta Omicron s-ar transmite şi prin aerosoli, ceea ce o face mult mai contagioasă

Gheorghiţă: Varianta Omicron s-ar transmite şi prin aerosoli, ceea ce o face mult mai contagioasă

Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat joi că există date care sugerează că varianta Omicron s-ar transmite şi prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţie respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise.

"Pot să spun, uitându-mă la situaţia epidemiologică din ţările europene, în mod deosebit la ceea ce se întâmplă în Danemarca, în Norvegia, în Marea Britanie, dar şi în celelalte ţări limitrofe, există o creştere exponenţială a numărului de cazuri. Din ce în ce mai multe cazuri sunt generate de varianta Omicron, care are o transmisibilitate categoric mult mai mare, iar această transmisibilitate probabil că este explicată de cel puţin doi factori - şi anume o multiplicare a virusului mult mai accelerată, dar şi o capacitate de a ocoli răspunsul imun, fapt care duce la transmisibilitatea crescută. Mai mult decât atât, sunt deja date care sugerează şi transmiterea aerogenă, prin aerosoli, nu doar prin picături de secreţie respiratorie, ceea ce o face mult mai contagioasă, mai ales în spaţii închise, slab ventilate. (...) este evident că limitarea răspândirii se face prin respectarea măsurilor de prevenţie - masca în mod deosebit şi evitarea zonelor supra-aglomerate, aerisirea spaţiilor închise - este foarte important acest lucru", a declarat coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Medicul a subliniat că, "impactul pe transmitere este uriaș" în cazul noii tulpini Omicron.

"În Norvegia, fără introducerea unor măsuri clare și ferme de limitare a transmiterii, se poate ajunge la aproximativ 300.000 de mii de cazuri de infectări pe zi, de la 1.000 - cât sunt în momentul de față, iar în Marea Britanie, la fel, fără introducerea unor măsuri ferme, se așteaptă la peste un milion de cazuri noi pe zi, de la cca 70-75.000 câte sunt în momentul de față", a precizat Gheorghiță.

 

Comenteaza