Gheorgiță anunță centre de vaccinare și pentru Johnson & Johnson

Gheorgiță anunță centre de vaccinare și pentru Johnson & Johnson

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că se ia în calcul înființarea cel puțin a unui centru în fiecare județ pentru administrarea vaccinului anti-COVID de la Johnson & Johnson.

"Avem în vedere înființarea a cel puțin a unui centru de vaccinare la nivelul unui județ cu vaccinuri de la Johnson & Johnson, tocmai pentru a da posibilitatea și persoanelor al căror medici nu s-au înscris în această campanie de vaccinare să se poată vaccina cu acest tip de vaccin", a spus Valeriu Gheorghiță.

Vaccinul Janssen (Johnson&Johnson) se administrează într-o singură doză și are la bază un adenovirus care a fost modificat pentru a conține informația necesară producerii proteinei spike - cea care se găsește pe suprafața virusului SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care sa o atace. Dacă mai târziu persoanele vaccinate se întâlnesc cu virusul SARS-CoV-2 organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere. Vaccinul este în prezent aprobat pentru administrare în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Pentru că are avantajul că se administrează într-o singură doză şi că nu necesită condiţii speciale de depozitare, acest tip de vaccin este direcţionat către cabinetele medicilor de familie care s-au alăturat campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dar şi în centre mobile de tip container care vor fi deplasate în localităţile mai îndepărtate din mediul rural, unde nu există medic de familie sau dispensare. În județul Cluj, 88 de medici de familie s-au alăturat campaniei de vaccinare.

 

Comenteaza