Grindeanu: Se va înfiinţa un comitet de urgenţă interministerial pentru gestionarea vaccinurilor

Grindeanu: Se va înfiinţa un comitet de urgenţă interministerial pentru gestionarea vaccinurilor
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, după o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, că urmează să fie aprobat un comitet de urgenţă interministerial, care va gestiona disfuncţionalităţile apărute în programul de vaccinare, dar şi o unitate managerială de vaccin.

"Astăzi vom aproba, printr-un memorandum, înfiinţarea unui comitet interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor apărute din programul naţional de vaccinare. Este o chestiune extrem de importnantă şi totodată, tot astăzi se aprobă o nouă organigramă, o nouă funcţionare în ministerul Sănătăţii, care conţine şi un nou modul, o unitate de management a vaccinări, iar această unitate va fi responsabilă de tot ceea ce înseamnă procesul de vaccinare de la achiziţionare până la administrarea vaccinului incluzând aici, şi chiar ţin să subliniez acest lucru, campania de conştientizare a populaţiei. Este o chestiune extrem de importantă. Din păcate Ministerul Sănătăţii a trebuit, în aceste luni, să acţioneze într-o formă pompieristică să stingă diverse focuri apărute prin proasta gestiune trecută", a declarat Sorin Grindeanu, premierul României.

Ministrul Sănătăţii a explicat că noua unitate de management, care se va înfiinţa la nivelul instituţiei, "va avea cinci membri, va fi coordonată de către doamna Pistol de la INSP şi va avea componenetă de achizţii, componenentă de sănătate publică, componentă juridică. Va avea absolut toate componenentele".

În acelaşi timp, Sorin Grindeanu a adăugat că este necesar să se creeze un cadru predictibil pentru a nu se mai ajunge în sitaţia actuală, în care România rămâne fără vaccinuri.

"Odată rezolvată această criză, dorinţa mea şi a noastră este să creăm acel cadru predictibil care să nu ne mai aducă în situaţii de acest tip. Odată cu legea vaccinării care se află în acest moment în dezbatere, cred că vom reuşi să creăm acest cadru care să ne aşeze pe o bază corectă, o bază care aşa cum spuneam să fie una predictibilă care să nu ne mai ducă în situaţii aşa cum am avut şi cum avem. Cred că este important să gestionăm bine şi campania de vaccinare antigripală , trebuie să se desfăşoare în aceeaşi parametri astfel încât să asigurăm pe de o parte necesarul de vaccinuri, pe de altă parte să facem tot ceea ce ţine de noi în a conştientiza populaţia de necesitatea vaccinării. Pe de altă parte, să se pună la punct tot acest lanţ de la achiziţie până la administrare", a afirmat Sorin Grindeanu.

Anterior declaraţiilor publice, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pe tema situaţiei din sistemul de sănătate.

 

Comenteaza