Breaking news Update Gripa a făcut prima victimă la Cluj. Numărul deceselor a ajuns la 48

Gripa a făcut prima victimă la Cluj. Numărul deceselor a ajuns la 48

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a anunţat încă un deces cauzat de gripă. Este vorba de o femeie din judeţul Cluj, care a murit luni.

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi după-amiază, că datele de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică referitoare la gripă se centralizează până în această seară şi se va afla dacă este sau nu epidemie.

Potrivit Mediafax, întrebată dacă declară sau nu epidemie de gripă în România, Sorina Pintea a răspuns „nu avem date centralizate, date preliminare centralizate. În cursul acestei seri se vor centraliza, ele se adună şi în acest moment la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în această seară vom afla dacă şi această săptămână este sau nu una epidemică. Nu putem declara epidemie regională, vom centraliza datele la nivel naţional şi vom vedea” .

________________________

Potrivit CNSCBT, este vorba despre o femeie în vârstă de 39 de ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, în curs de subtipare, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal care a murit luni. Numărul total al morţilor a ajuns, marţi, la 48.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, va decide marţi, după publicarea datelor de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică referitoare la gripă, dacă declară sau nu epidemie de gripă în România.

Sorina Pintea a anunţat deja că, dacă va fi declarată epidemie, cursurile nu vor fi suspendate, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă.

Măsuri speciale de prevenire a transmiterii infecţiilor respiratorii în spitalele din Cluj

Încă de săptămâna trecută, în cadrul tuturor unităților medicale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj s-a dispus luarea unor măsuri speciale în scopul limitării transmiterii gripei și a virozelor respiratorii precum: restricționarea accesului vizitatorilor în anumite secții și compartimente, reducerea programului de vizită și a numărului de vizitatori, instruirea personalului medico-sanitar și auxiliar pentru prevenirea transmiterii infecțiilor respiratorii acute, efectuarea unui triaj al personalului medical și auxiliar la intrarea în serviciu, asigurarea de echipament de protecție pentru bolile cu transmitere aerogenă pentru vizitatorii care intră în secții, recomandări și măsuri pentru respectarea etichetei tusei şi strănutului prin utilizarea batistei de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului, evitarea aglomerării spaţiilor, igiena adecvată a mâinilor în vederea reducerii răspândirii virusului, ş.a.

Măsurile instituite la nivelul unităţilor medicale au un caracter temporar și vor fi valabile până în momentul în care incidența infecțiilor respiratorii va scădea.

Comenteaza