Breaking news Guvernul a dat undă verde relaxărilor de Sărbători. Rafila: "Încercăm o întoarcere la normalitate"

Guvernul a dat undă verde relaxărilor de Sărbători. Rafila: "Încercăm o întoarcere la normalitate"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că Executivul a aprobat măsurile de relaxare propuse de CNSU. 

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, propunerile CNSU privind modificarea unor restricții în perioada următoare. Astfel, interdicțiile de circulație pe timpul nopții vor fi eliminate, masca rămâne obligatorie doar în spațiile închise și în zonele aglomerate, restaurantele vor putea funcționa toată noaptea de Crăciun și Revelion, iar în magazinele neesențiale se va putea intra și pe bază de test COVID.

"Încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcere la un parteneriat cu populația. Sigur că există îngrijorare. România a luat aceste măsuri care par de relaxare (...). Această deschidere a Guvernului se datorează interesului pentru ca în România viața să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ceea ce ne dorim noi este ca trendul descendent să continue cât mai mult timp și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri", a declarat ministrul Alexandru Rafila, după ședința de Guvern. 

Ministrul a spus ținut să sublinieze că este o diferență între relaxările de acum și cele din vară, luate de guvernul anterior.

"Sunt mulți care fac paralele între măsurile luate acum și cele luate în cursul verii. Măsurile de relaxare din cursul verii au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent și sperăm să-l menținem așa. Dar pentru asta trebuie să înțeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile", a spus Rafila.

Acesta a explicat că decât să existe reguli care nu sunt respectate, mai bine ca acestea să fie relaxate și să fie respectate "riguros.

"Decât să avem reguli extrem de dure care nu sunt respectate este mai bine sa avem o anumită relaxare cu o respectarea riguroasă a acestor reguli. (...) Aceste măsuri de relaxare se pot schimba într-un timp foarte scurt dacă se schimbă trendul într-unul crescător", a precizat Rafila.

Lista măsurilor de relaxare propuse de CNSU pentru perioada sărbătorilor de iarnă:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor pe timpul nopții.
  • Operatorii economici își vor putea extinde programul de funcționare până la ora 22:00, în loc de 21:00.
  • De Crăciun și de Revelion, restaurantele vor putea funcționa toată noaptea și vor avea acces inclusiv persoanele care prezintă un test negativ de Covid, dar numai în limita a 50% din locuri.
  • Se elimină obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise neaglomerate. Se păstrează în stațiile de autobuz, piețe, locurile publice aglomerate. Se păstrează măștile obligatorii în spațiile închise și mijloace de transport în comun.
  • Accesul în mall-uri se va permite nu doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală, dar și celor testate cu un test PCR de 78 de ore sau rapid de 48 de ore.
  • La magazinele mai mici de 200 de metri pătrați nu va mai fi nevoie de certificat, dar se va stabili un număr maxim de persoane care pot fi în același timp înăuntru, în limita a patru mp pentru fiecare persoană.
  • Toate activitățile limitate până la 30% din capacitate (cinematografe, teatre, etc) vor crește la 50% din capacitate, vor avea acces în continuare doar cei vaccinați, trecuți prin boală sau testați.
  • Pentru hoteluri și locuri de cazare, este permis accesul și cu test, pe lângă cetificat de vaccinare sau boală.
Comenteaza