Haos instituţional. Pacienți externați pozitivi COVID-19, cu indicația de a nu rămâne în izolare acasă

Haos instituţional. Pacienți externați pozitivi COVID-19, cu indicația de a nu rămâne în izolare acasă
| Foto: forbes

O tânără din Ploiești a fost externată cu COVID-19, deși testele au arătat după externare că încă este pozitivă. A dorit să afle ce are de făcut de acum înainte. Încercarea ei s-a dovedit a fi un labirint al răbdării și al absurdului.

Fata a fost internată în data de 20 iulie împreună cu mama sa la Pneumologie la Ploiești. A stat 14 zile în spital, având simptome atât ea, cât și mama, destul de severe. În a 14-a zi de spitalizare, au făcut al treilea test și au fost externate, fără a mai aștepta rezultatul.

La externare, nu li s-a făcut niciun fel de recomandare de izolare nici ei, nici mamei ei, deși în continuare mai aveau simptome, ce-i drept mai ușoare. În aceste condiții, Alexandra Ghiță a încercat să ia legătura cu DSP, în primul rând ca să afle rezultatul testului. A aflat că este pozitiv. După aceea, a încercat să obțină de la DSP în răspuns la întrebarea ce cale are de urmat din acest moment.

„Luni, 3 august, am avut externarea de la Spitalul de Pneumologie Ploiești. Medicul curant a sunat la DSP pentru a afla dacă este necesară sau nu izolarea în cazul nostru. DSP a spus că nu este necesară izolarea, deoarece am trecut peste cele 14 zile de spitalizare. Evident, din etică personală și spirit civic am decis împreună cu mama mea să rămânem în casă până la aflarea rezultatului celui de-al treilea test", a spus tânăra la Digi24.

Miercuri, 5 august, surpriză, femeile au aflat că sunt în continuare pozitive, deşi fuseseră externate. Pe lângă faptul că au primit confirmarea la al treilea test că sunt pozitive, ele mai prezintă şi simptomatologia bolii, mai ușoară, însă, comparativ cu debutul bolii.

"Am sunat la DSP și aici mi s-a spus că ei nu știu dacă este nevoie să rămânem în izolare sau nu. Ni s-a spus să sunăm la medicul de familie. De la medicul de familie ni s-a spus că sunăm la medicul de la spital. Medicul de la spital a spus că nu mai ține de dumnealui și că trebuie să sun din nou la DSP. Am sunat iarăși la DSP, am avut un același „Nu știu” și într-un final mi s-a spus să sun la Serviciul de epidemiologie Prahova, pentru a afla mai multe informații de la un specialist.

Am încercat în nenumărate rânduri să sun la numărul de telefon, fără succes, din păcate, după care am trimis un mail. În mail am povestit exact contextul în care ne aflăm. Răspunsul a fost că în momentul în care am ieșit din spital, noi, pozitive încă și cu simptomatologie ușoară, putem să ne reluăm activitatea și că nu trebuie să stăm în izolare la domiciliu până la negativarea testului.

Evident că la un astfel de răspuns, am zis că e nevoie să mai contactez pe cineva. Și am sunat la TEL VERDE pentru noul coronavirus. La TEL VERDE mi s-a spus că ar fi indicat, totuși, să nu ies din casă în această perioadă, deoarece pot infecta alte persoane. Și mi s-a spus să sun iarăși la DSP”, a povestit la Digi24 Alexandra G.

„Problema este că majoritatea pacienților ies din spital pozitivi, sunt externați pozitivi, mulți au indicația de a nu rămâne în izolare acasă. Foarte multe persoane nu dispun de resursele financiare pentru a se retesta și se întorc la locul de muncă sau merg în vacanță poate fiind încă pozitivi și poate răspândind virusul mai departe, din păcate”, a subliniat tânăra trăgând un semnal de alarmă.

Nedumerirea este cu atât mai mare cu cât se cunosc cazuri de pacienți care au stat în spital și două luni pentru că nu li se negativa testul. Regulile par să se fi schimbat între timp. 

Comenteaza