Hidroxiclorochina a fost suspendată de OMS din schema de tratament a pacienţilor COVID-19. Creşte riscul de deces

Hidroxiclorochina a fost suspendată de OMS din schema de tratament a pacienţilor COVID-19. Creşte riscul de deces
| Foto: profimedia

Folosirea hidroxiclorochinei în tratarea pacienţilor COVID-19 a fost suspendată de OMS, realatează The Independent. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că decizia a fost luată din cauza îngrijorărilor prinvind siguranţa pacienţilor.

Medicamentul a fost lăudat de numeroşi lideri inclusiv preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, sau preşedintele SUA, Donald Trump, acesta din urmă afirmând că a terminat recent un tratament preventiv cu hidroclorochină.

"Grupul executiv a implementat o pauză temporară în folosirea hidroxiclorochinei în timp ce datele privind siguranţa sunt analizate", a precizat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Mişcare vine după ce renumitul jurnal medical The Lancet a publicat un studiu care preciza că folosirea medicamentului creşte riscul de deces cu 34% şi cu 137% riscul de aritmii cardiace serioase,

"La o scără largă, internaţională, analişti sprijină ideea absenţei beneficiilor clinice ale folosirii clorichinei şi hidroxiclorochinei şi punctează poţialul risc al pacienţilor COVID-19", au precizat autorii studiului.

Folosirea medicamentului de către preşedintele Donald Trump a cauzat o controversă. Observatorii întrebând de ce personalul medical de la Casa Albă l-ar fi lăsat să ia un medicament potenţial periculos.

În Brazilia, Bolsonaro a împins mai multe protocoale ce au permis folosirea medicamentului la o scară mai largă în ciuda criticilor primite de la specialişti medicali din ţară. Un ministru ar fi plecat din cabinet chiar în urma discuţiilor cu privire la folosirea hidroxiclorochinei, transmite Mediafax.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza