Impactul pandemiei asupra accesului la medicamente discutat de miniştrii sănătăţii ai UE în sistem videoconferinţă

Impactul pandemiei asupra accesului la medicamente discutat de miniştrii sănătăţii ai UE în sistem videoconferinţă

Miniştrii sănătăţii ai Uniunii Europene (UE) se reunesc la 12 mai 2020, în sistem videoconferinţă, pentru a lua în discuţie impactul pandemiei de COVID-19 asupra accesului la medicamente, conform site-ului Consiliului UE.

Cu privire la accesul la medicamente, accentul este pus, în cadrul reuniunii, pe metodele de evitare a penuriei şi pe asigurarea disponibilităţii medicamentelor.

De asemenea, miniştrii sănătăţii ai UE vor furniza un feedback iniţial cu privire la viitoarele acţiuni în acest domeniu, în special cele având drept ţintă dezvoltarea unei strategii farmaceutice pentru Europa.

Anterioara reuniune a miniştrilor sănătăţii s-a desfăşurat la 15 aprilie 2020, tot în sistem videoconferinţă, şi a fost o reuniune informală, informează site-ul preşedinţiei croate a UE, https://eu2020.hr/.

În cadrul reuniunii din 15 aprilie, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a prezentat orientările generale cu privire la aprovizionarea optimă şi raţională cu medicamente, astfel încât să se evite penuriile pe piaţa UE.

Preşedinta Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Andrea Ammon, a prezentat, totodată, cea mai recentă evaluare a ECDC privind riscul de coronavirus COVID-19.

Nu în ultimul rând, la reuniunea din 15 aprilie, preşedinţia croată a Uniunii a subliniat importanţa cooperării între statele membre şi a statelor cu instituţiile europene, pentru a facilita o abordare comună a strategiilor de ieşire din criză, cu scopul de a reduce impactul socio-economic al pandemiei.

Răspunsul UE la pandemia de COVID-19 se axează pe patru priorităţi: limitarea răspândirii virusului, asigurarea furnizării de echipamente medicale, promovarea cercetării pentru tratamente şi vaccinuri, sprijinirea locurilor de muncă, a întreprinderilor şi a economiei.

Dintre măsurile deja luate la nivelul UE în vederea îndeplinirii celor patru priorităţi majore, amintim: restricţionarea temporară coordonată a călătoriilor neesenţiale către UE timp de 30 de zile; descurajarea deplasării cetăţenilor europeni în afara UE; activarea de către Consiliu a mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR); achiziţii publice comune, în valoare totală colectivă de până la 1,5 miliarde euro, pentru măşti de protecţie şi alte echipamente individuale de protecţie; mobilizarea de fonduri de cercetare pentru dezvoltarea de tratamente şi vaccinuri (peste 380 milioane de euro); Pachet de sprijin pentru locuri de muncă şi lucrători, întreprinderi şi statele membre în valoare de 540 miliarde de euro; sprijinirea cetăţenilor UE blocaţi în străinătate, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/

Miniştrii sănătăţii se reunesc, la nivelul Consiliului UE, în cadrul Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori.

Formaţiunea Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori (EPSCO) este una dintre cele zece formaţiuni ale Consiliului, al cărei scop este acela de a urmări să ridice nivelul de ocupare a forţei de muncă şi de a ameliora condiţiile de viaţă şi de muncă, asigurând o protecţie sporită a sănătăţii umane şi a consumatorilor pe teritoriul UE.

Consiliul EPSCO reuneşte miniştrii cu atribuţii în domeniul ocupării forţei de muncă, al afacerilor sociale şi al politicilor în materie de sănătate şi de protecţie a consumatorilor din toate statele membre ale UE. La reuniuni participă, de asemenea, comisarii europeni cu portofolii relevante pentru tematica discutată. De obicei, EPSCO se reuneşte de patru ori pe an, două dintre reuniuni fiind dedicate exclusiv subiectelor privind ocuparea forţei de muncă şi politica socială, mai informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Consiliul UE exercită, împreună cu PE, funcţiile legislativă şi bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, vizitat pe https://eur-lex.europa.eu/.

 

Comenteaza