Impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată pentru anumite categorii de pacienți

Impozitarea concediilor medicale ar putea fi eliminată pentru anumite categorii de pacienți

Guvernul a introdus din ianuarie 2024 un impozit de 10% pe veniturile aferente perioadei concediilor medicale, măsură care a fost criticată de organizațiile de pacienți.

Noua taxă a început deja să îi afecteze pe pacienți. Alianţa Pacienţilor Cronici din România a atenționat factorii decizionali să anuleze taxarea pentru toate concediile medicale, atât pentru bolile cronice cât şi pentru afecţiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav, concediile medicale datorate unor accidente. 

„Niciun bolnav cronic nu alege când să se îmbolnăvească şi când să se interneze în spital. (...) Dacă Guvernul consideră că se abuzează de concediile medicale, să declanşeze investigaţii care să identifice şi să pedepsească abuzurile. Nu pot fi pedepsiţi toţi românilor doar pentru că nu au fost identificaţi cei care abuzează de concediile medicale. (...) Încetaţi să vă mai jucaţi cu sănătatea Românilor!” – au transmis reprezentanții pacienților cronici.

Joi, în debutul ședinței de guvern, premierul Marcel Ciolacu a sugerat că Executivul ar putea elimina impozitul doar pentru concediile medicale ale pacienților cronici și femeilor însărcinate.

“Vreau să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, și cu domnul ministru al Finanțelor o foaie de parcurs în privința rezolvării situației concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate. Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate. Însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.

Comenteaza