Breaking news Incidență peste 6 la mie: La restaurante și evenimente, doar vaccinații și cei trecuți prin boală/ Ce se întâmplă cu carantina de noapte

Incidență peste 6 la mie: La restaurante și evenimente, doar vaccinații și cei trecuți prin boală/ Ce se întâmplă cu carantina de noapte

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care propune modificări și completări privind măsurile antipandemice în localitățile în care incidența COVID trece de 6 la mie.

Hotărârea CNSU prevede ca masca să devină obligatorie și în spații deschise, accesul în localuri, la evenimente sau  activități să se facă doar la 50% din capacitate și doar pentru cei care sunt vaccinați sau au avut COVID, nu și pentru cei testați. De asemenea, acolo unde se impune carantina de noapte, magazinele se închid la ora 22.00 în loc de 18.00 și sunt exceptați de la interdicția de a circula atât cei vaccinați, cât și cei care au trecut prin boală. O altă decizie prevede că școlile rămân deschise și după pragul de 6 la mie, urmând ca elevii și profesorii să fie testați periodic.

Iată propunerile CNSU cuprinse în Hotărârea nr. 76/30.09.2021
 
- abilitarea ME şi MS pentru modificarea Ordinului comun nr 5196/1756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în sensul permiterii participării zilnice, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, indiferent de rata de incidenţă cumulată. 
 
- utilizarea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învăţători educatori. 
 
- majorarea cantităţilor stocurilor de urgenţă medicală cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare. 
 
- modificarea şi completarea măsurilor adoptate la nivelul localităţilor în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori în sensul permiterii desfăşurării activităţilor cu participarea doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în cazul restaurantelor barurilor, cluburilor şi discotecilor, cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, instituţiilor de cultură, evenimentelor private (nunţi, botezuri, mese festive etc.), cursurilor de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, conferinţelor, sălilor de sport şi/sau fitness, jocurilor de noroc, piscinelor interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri. 
 
- obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, în toate spaţiile publice închise în cazul incidenţei la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori. 
 
- exceptarea persoanelor de la interdicţia de circulaţie în afara locuinţei/gospodăriei pentru persoanele trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori şi pe tot parcursul săptămânii, în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori. 
 
- permiterea, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, la evenimentele sau activităţile organizate şi desfăşurate în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Comenteaza