Ingredient nociv în săpunurile antibacteriene

Ingredient nociv în săpunurile antibacteriene
Un ingredient care se regăseşte în săpunurile antibacteriene şi în anumite paste de dinţi poate să ducă la creşterea riscul unei infecţii cu un stafilococ periculos. Ingredientul, numit triclosan, este deosebit de periculos pentru sănatatea noastră, potrivit descopera.ro.

Această substanţă antibacteriană ajută stafilococul auriu să colonizeze fosele nazale. Deşi în mod normal această bacterie nu prezintă prea mari pericole, în cazul unor pacienţi cu o imunitate scăzută sau a celor care au trecut printr-o operaţie, poate provoca infecţii puternice.

O cercetare recentă, realizată de Universitatea din Michigan, sub conducerea profesorului asistent Blaise Boles, a demonstrat că persoanele care au un nivel ridicat de triclosan în fluidul nazal au un risc mai mare de a dezvolta asemenea colonii de bacterii.

Triclosanul modifică acest stafilococ şi îl determină să se grupeze în colonii, fiind astfel mai rezistent.

Pacieţii cu un sistem imunitar scăzut sunt mai predispuşi acestui risc, întrucât stafilococul auriu ajunge în sânge şi provoacă infecţii puternice. Aproximativ jumătate din tulpinile acestei bacterii sunt în prezent rezistente la antibiotice.

Specialiştii susţin că săpunurile antibacteriene nu au efect, pentru că oamenii se spală pe mâini superficial şi substanţa nu are timp să acţioneze, însă aceasta este absorbită în piele şi poate ajunge în fluidele corporale.

 

Comenteaza