INSP: Scenariul principal pentru România - 200 cazuri pe zi la final de iulie, cu tulpina Delta

INSP: Scenariul principal pentru România - 200 cazuri pe zi la final de iulie, cu tulpina Delta

Institutul Național de Sănătate Publică arată că acoperirea vaccinală depășește 30% în doar 2,3% din totalul localităților din România și avertizează că, la sfârșitul lunii iulie, se pot înregistra, în medie, până la 200 cazuri de COVID pe zi.

INSP precizează într-un raport că, potrivit datelor din platforma de prognoză europeană, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în România se vor înregistra, în medie, între 20 - 200 cazuri noi confirmate pe zi.

De asemenea, conform analizei menționate, până în prezent, acoperirea vaccinală, anti-Covid, nu depășește 40% în nicio grupă de vârstă. 

Mai mult, acoperirea vaccinală depășește 30% în doar 2,3% din totalul localităților din România, dar se observă un progres al vaccinării în ultima lună. Din punct de vedere al adresabilității la vaccinare, maximul a fost atins în luna aprilie 2021, în ultimele 30 de zile înregistrându-se o medie de 10.000 de persoane pe zi, dintre care jumătate aleg vaccinul monodoză.

Varianta Delta

Potrivit analizei INSP, până în prezent dinamica și caracterizarea transmiterii acestei variante în populație se bazează pe datele colectate și studiile din Marea Britanie. În prezent, în Marea Britanie, se constată o creștere rapidă a numărului de cazuri dar această este acompaniată de scăderea mediei de vârsta a cazurilor confirmate și de un număr de decese sub nivelul valurilor anterioare cu care s-a confruntat. Există o diferența semnificativă a nivelurilor de acoperire vaccinală la grupele de vârsta la risc (peste 60 de ani) între Marea Britanie și România astfel încât acest tablou cu un număr de decese mai mic decât în valurile anterioare este posibil să nu se materializeze în cazul nostru.

Toate studiile arată o transmisibilitate crescută pentru Delta comparativ cu virusul inițial și față de virusul Alpha. Există unele dovezi experimentale ale evitării imunității naturale câștigate în urmă infectării cu variantele precedente, dar datele epidemiologice sunt insuficiente. Studiile referitoare la eficacitatea vaccinului față de această variantă arată că atât vaccinul Pfizer cât și Moderna și Astra Zeneca, au o eficacitate înalta în condițiile administrării ambelor doze.

"Analizele continuă să susțină transmisibilitatea crescută și eficacitatea redusă a vaccinului (în cazul efectuării doar a primei doze) împotriva infecției simptomatice. În timp ce riscul de spitalizare pare a fi mai crescut decât varianta Alpha, odată ce pacienții sunt internați în spital, datele nu arată o severitate crescută.
Aceste aspecte duc la o mare incertitudine cu privire la posibilă traiectorie epidemică viitoare. Scenariul principal de luat în considerare ar fi cel care arată că următorul val epidemic cu tulpina delta va fi unul substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările", se arată în raport.

INSP consideră că "având în vedere potențialul de evoluție a variantei delta în România și acoperirea vaccinală scăzută în rândul persoanelor la risc, este necesar ca unele restricții să rămână în vigoare în continuare".

Conform specialiștilor, printre cele mai necesare măsuri ar fi obligativitatea portului măștii de protecție în zone aglomerate, piețe, magazine, transport în comun.

 

 

 

Comenteaza