Institutul de Transplant Renal Cluj-Napoca: „Rafila, faci pușcărie tu și ai tăi dacă moare cineva aici”

Institutul de Transplant Renal Cluj-Napoca: „Rafila, faci pușcărie tu și ai tăi dacă moare cineva aici”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu filmat clădirea, în special podul în care e amenajat spitalul, și spune că Rafila „pune în pericol viața pacienților și a personalului medico-sanitar”.

"ATASTROFA RAFILA pune în pericol viața pacienților și a personalului medico-sanitar de la Institutul Clinic De Urologie Si Transplant Renal din Cluj-Napoca! Podul se prăbușește și Rafila convoacă grupuri de lucru interministeriale în loc să finanțeze un nou centru de Transplant la Cluj cu bani din PNRR... Consiliul Județean Cluj a finalizat documentația pentru noul centru de Transplant, noi am prins bani în PNRR și Rafila, în mod criminal, REFUZĂ FINANȚAREA! Pui de securist! Rafila a știut să direcționeze 21 de milioane de euro pentru consultanță către OMS dar nu vrea să construiască niciun spital din PNRR!", spune Ungureanu. 

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca arată că podul unde își desfășoară activitatea spitalul a fost amenajat ilegal încă din 2000.

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca trebuie relocat, întrucât funcţionează într-un spaţiu necorespunzător, relevă raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii (MS) în urma unor verificări la acest institut.

„Aceste proceduri s-au desfăşurat online cu respectarea legislaţiei în vigoare privind achiziţiile publice. Echipa de control a constatat însă că ICUTR Cluj-Napoca funcţionează şi în prezent, aşa cum a făcut-o de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din 'pod neamenajat' în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă (conform legislaţiei în vigoare) şi fără să aibă autorizaţie/aviz de securitate la incendiu. De asemenea, s-a constatat faptul că actuala locaţie a ICUTR este necorespunzătoare din punct de vedere al spaţiului în care funcţionează, în raport cu prevederile Ordinului MS 914/2006, cu completările şi modificările ulterioare. Conform Programului cadru de conformare pentru perioada 2022-2024, este necesară relocarea ICUTR într-un spaţiu care să asigure toate condiţiile necesare desfăşurării activităţii medicale şi a circuitelor funcţionale conform legislaţiei în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”, se arată în sursa citată.

În timpul în care echipa mixtă de control elabora raportul de control, conducerea ICUTR a trimis o adresă Ministerului Sănătăţii prin care a solicitat avizarea „Declaraţiei privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”.

„Răspunsul MS a fost unul negativ, în acord cu cele rezultate din documentele puse la dispoziţia comisiei mixte de control de către reprezentanţii ICUTR Cluj-Napoca. În concluzie, în baza controlului echipei mixte, managerul trebuie să constituie o comisie de cercetare administrativă care să cerceteze cauzele care au dus la situaţia actuală şi să identifice persoanele responsabile. De asemenea, comisia de cercetare administrativă va evidenţia şi cuantumul amenzilor plătite de institut, sumă care trebuie recuperată de la persoanele responsabile”, se mai punctează în comunicat.

Licitația pentru construirea Centrului de Transplant Multiorgan de pe strada Victor Babeș a fost lansată la început de septembrie 2022.

Cu o valoare estimată la circa 200 de milioane euro, proiectul vizează edificarea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal. În cadrul acestuia, toate circuitele, spațiile și funcțiunile necesare vor fi realizate la cele mai înalte standarde din domeniu.

Având un regim de înălțime 4S+P+5E+Et., edificiul medical ultramodern va dispune de 12 săli de operație și chirurgie, zone de Imagistică și U.P.U., laboratoare, unitatea de transfuzii și recoltare sânge, zona A.T.I., cabinete medicale și săli de cercetare, saloane, heliport etc. De asemenea, va avea un număr de 280 de paturi pentru pacienți și 176 de locuri de parcare.

Proiectul este inclus spre finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectantul Centrului de Transplant a fost desemnat în urma unui Concurs Internațional de Soluții, în cadrul căruia au fost depuse 44 de proiecte. Câștigătorul contractului de proiectare a viitorului Centru Integrat de Transplant din Cluj-Napoca, în valoare de circa 3,25 milioane de euro, a fost proiectul realizat de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare SRL.

 

Comenteaza