Ipohondrie la pandemie: Simptomele gastro-intestinale nu înseamnă neapărat COVID-19

Ipohondrie la pandemie: Simptomele gastro-intestinale nu înseamnă neapărat COVID-19

Mulţi pacienţi infectaţi cu Covid au avut şi simptome gastro-intestinale. Aceste simptome sunt însă comune şi altor afecţiuni digestive care apar în sezonul cald. Medicul Adrian Marinescu spune că nu trebuie să intrăm în panică şi să ne gândim automat că avem COVID-19 dacă ne confruntăm cu simptome digestive.

Mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu Covid au avut şi simptome gastro-intestinale, precum greaţa, febra, vărsăturile şi diareea. Acestea însă sunt comune şi altor afecţiuni digestive care apar în sezonul  cald, cum sunt toxiinfecţiile alimentare, date de microorganisme care se transmit prin alimente, apă, suprafeţe şi mâini murdare, scrie Mediafax.

Medicul Adrian Marinescu spune că nu trebuie să intrăm în panică şi să ne gândim automat că avem COVID dacă ne confruntăm cu simptome digestive. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te izolezi şi să iei astfel în calcul că poţi să ai o boală infecţioasă care se transmite, dar nu neapărat coronavirus.

Dacă simptomele nu sunt severe şi ştii că ai respectat regulile de distanţare şi igienă şi că este puţin probabil să fi intrat în contact cu cineva infectat, poţi urma tratament simptomatic acasă, după ce ai cerut sfatul medicului de familie.

Este indicat să suni la ambulanţă dacă starea ta se agravează şi simptomele nu dispar după tratamentul indicat de medic.

”Statistic, sau în momentul în care avem febră sau în momentul în care avem o simptomatologie digestivă, noi toţi ar trebui să ştim că mai degrabă nu avem coronavirus, probabilitatea de a avea coronavirus este mult mai mică, nu mă refer la o situaţie punctuală, că am venit în contact cu cineva pozitiv”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

”Cu siguranţă că nu trebuie să intrăm în panică nicicum. Prima dată monitorizăm, apar probleme mai mari şi constituie o urgenţă, mergem la serviciul de urgenţă”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.

 

Comenteaza