Interes vs. dezinteres la vaccinare: judeţul cu doar 18 persoane pe listele de aşteptare. Clujul are aproape 33.000

Interes vs. dezinteres la vaccinare: judeţul cu doar 18 persoane pe listele de aşteptare. Clujul are aproape 33.000

Harta interesului pentru vaccinare arată că judeţul Cluj se află în fruntea celor din ţară în privința  dorinţei populaţiei de a se imuniza anti-COVID, cu 33.000 de persoane pe listă, în timp ce un alt judeţ din ţară are 18.

În Cluj pe listele de aşteptare în vederea vaccinării anti-COVID erau duminică seara 32.824 de persoane, fapt care îl duce pe prima poziţie în ţară a interesului pentru vaccinare. Conform vaccin.live, nu exista nicio poziţie liberă în centrele unde se administrează serurile Pfizer sau Moderna, cele 4.767 de locuri disponibile în judeţul Cluj fiind la centrele de vaccinare unde se administrează AstraZeneca.  

Judeţul cu doar 18 persoane pe listele de aşteptare la vaccinare. Clujul are aproape 33.000

Clujenii au înţeles că lupta cu virusul şi revenirea la normalitate are legătură şi cu vaccinarea, chiar dacă acum specialiştii în sănătate publică ne spun că vom trăi cu acest virus mult timp şi că va trebui să ne vaccinăm împotriva COVID-19 aşa cum o făceam înainte împotriva gripei sezoniere. Teoriile conspiraţilor antivacciniste nu au prins rădăcini puternice aici, iar clujenii par a fi cei mai dornici din ţară să scape cât mai repede de acest virus.

Pe de altă parte, centrele de vaccinare din Vrancea au pe listele de aşteptare doar 18 persoane şi 5.000 de locuri libere. Dintre locurile libere la vaccinare peste 4.000 sunt pentru Pfizer şi Moderna. Nici în Neamţ stituaţia nu diferă prea mult, pe listele de aşteptare fiind 17 persoane, cu 5.000 de locuri libere.

În top 3 judeţe cu dezinteres mare în ceea ce priveşte vaccinarea se află şi Suceava, care era la începuturile pandemiei un epicentru important în ţară la focarele de COVID. Doritori de vaccinare pe listele de aşteptare în Suceava erau doar 56 de persoane, cu 6.000 de locuri libere la vaccinare, 5.000 fiind la centrele care administrează serurile Pfizer și Moderna.

Totalul listei de aşteptare în România arată că 233.825 de români doresc să se vaccineze, însă mai au încă de aşteptat până le va veni rândul. 220.380 dintre ei doresc să se vaccineze cu serul Pfizer, 10.632 cu  Moderna, iar 2.813, cu AstraZeneca, deşi acum se pot vaccina doar cu buletinul la centrele care administrează acest ultim tip de ser.

Dacă ne luăm după capacitatea zilnică de a centrelor de vaccinare, care este de 113.736, atunci se presupune că în două zile ar trebui epuizată lista de aşteptare. Rata de interes pe fiecare judeţ este calculată în funcţie de numărul persoanelor înscrise pe listele de aşteptare faţă de populaţia judeţului sau regiunii şi nu ţine cont de numărul de persoane deja vaccinate, arată site-ul vaccin.live.

Comenteaza