Jurma cere măsuri contra Omicron: Viteza de creștere a infectărilor este stupefiantă. România poate ajunge la peste 32.000 de cazuri zilnice

Jurma cere măsuri contra Omicron: Viteza de creștere a infectărilor este stupefiantă. România poate ajunge la peste 32.000 de cazuri zilnice

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția căviteza de creștere a numărului de cazuri cu Omicron în Africa de sud este "stupefiantă", ceea ce s-ar putea întâmpla și în România dacă nu se iau măsuri.

”Viteza de creștere a numărului de cazuri Omicron noi în regiunea Gauteng, Africa de Sud, este stupefiantă pentru o zonă ieșită de mai puțin de 2 luni din valul Delta (albastru închis).

Este o creștere într-o populație cu grad foarte mare de imunizare prin infectare și rată mică de vaccinare, similar cu România. Graficul atașat  ilustrează  diferența dintre o versiune care trece prin populație că un tsunami (Delta) și una care trece că un trăsnet (Omicron).

Timpul de dublare al numărului de cazuri noi este sub 4 zile, probabil chiar sub 3,5 zile. Acesta înseamnă o dublare a numărului de cazuri de 2x într-o singură săptămâna, într-o populație recent trecută prin infectare de masă.

Va imaginați valul Delta comprimat doar în 4 săptămâni în România?

Jurma cere măsuri contra Omicron: Viteza de creștere a infectărilor este stupefiantă. România poate ajunge la peste 32.000 de cazuri zilnice

Ei bine, în acest ritm Omicron poate disloca Delta cu ușurință și în România într-o singură luna. Ianuarie rămâne cel mai probabil luna de debut al valului Omicron în România ceea ce înseamnă că deschiderea școlilor în format fizic în ianuarie va avea iarăși rol de catalizator epidemic trebuie analizată de pe acum.

Rugați-va că acest val să nu fie urmat de o creștere la fel de abruptă și de mare a numărului de internări după 2-3 săptămâni, respectiv de decese după 3-4  săptămâni.

Rugați-va și vaccinați-va. Nu va pariați viață și sănătatea pe speranța că varianta Omicron este mai blândă”, transmite cercetătorul într-o postare pe Facebook.

Conform acestuia, măsurile adoptate de guvern pot încetini importul de cazuri și că vor întârzia cu câteva săptămâni debutul valului 5-Omicron, ”însă devin aproape inutile odată ce Omicron devine răspândit comunitar și începe creșterea exponențială internă”.

”Autoritățile nici nu au cum să își regândească filozofia de sănătatea publică într-un timp atât de scurt după ce vreme de un an au educat populația să ignore prudență și să se relaxeze indiferent de gravitatea situației în spitale și cimitire. Este foarte probabil că vor fi anunțate relaxări la prelungirea stării de alertă și că certificatul verde nu va fi adoptat nici în versiunea europeană nici în cea autohtonă”, explică Jurma.

El susține într-o analiză postată pe pagina sa de Facebook că pe ritmul de creștere observat în Africa de Sud, varianta Omicron poate ajunge cu ușurință la peste 32 de mii de cazuri în România.

”Dacă pornim de la 500 cazuri pe zi (cel mai optimist nivel la care putem speră să ajungem la ieșirea din valul 4-Delta), la finalul săptămânii vom avea 2,000 de cazuri pe zi. La finalul săptămânii 2 vom avea 8,000 de cazuri pe zi, iar la finalul săptămânii 3 vom avea 32,000 de cazuri pe zi (dacă nu vom pierde iarăși capacitatea de monitorizare după 20,000).

Asta înseamnă că în 3 săptămâni valul 5-Omicron poate ajunge la vârf, și vom începe să discutăm măsurile care trebuie luate tot după ce valul a trecut de vârf, la fel că în ultimele 3 valuri.

Pare inimaginabil? Mai priviți odată graficul. În zece zile numărul de cazuri Omicron în Gauteng a crescut de la 700 de cazuri pe zi la 7,000 de cazuri pe zi (și asta e media la 7 zile). Vârfurile zilnice au depășit deja 15,000 de cazuri noi în Africa de Sud.

De fapt varianta Omicron are potențialul să producă primul val pandemic cu adevărat pan-European în ianuarie.

Acesta este și secretul naturii dezlănțuite împotriva noastră, mereu poate face ceea ce noi nu ne putem imagina. Negarea realității este o soluție confortabilă psihologic, însă nu ne poate ajută să ieșim învingători din acesta cumplită criză.

Speranta însă nu este negare și încă putem spera că varianta Omicron este mai blândă, însă asta nu trebuie să ne impiedice să ne pregatim:
- vaccinare
- masca (FFP2 sau FFP3)
- distantare
- igiena mainilor
- testare
- evita socializarea non-esentiala

Cu puțin noroc putem ieși cu bine din valul Delta și putem trece și prin valul Omicron fără să ne infectăm si fără să ne reinfectăm”, mai spune Jurma.

Comenteaza