Jurma, prognoză sumbră după eliminarea restricțiilor: "Vă imaginați ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paște"

Jurma, prognoză sumbră după eliminarea restricțiilor: "Vă imaginați ce impact epidemiologic vor avea sărbătorile de Paște"

Cercetătorul Octavian Jurma atrage atenția că au trecut două săptămâni de la eliminarea tuturor măsurilor anti-COVID, iar numărul cazurilor a revenit pe creştere chiar înainte de sărbătorile de Paşte.

La două săptămâni de la eliminarea restricțiilor numărul de cazuri COVID a revenit pe creștere, în loc să scadă la minim și asta chiar înainte de sărbătorile de Paște, spune cercetătorul Octavian Jurma.

"Au trecut 2 saptamani de la abandonarea socanta si motivata strict politic a tuturor masurilor de preventie a pandemiei de COVID-19 in Romania.

Doua evenimente extrem de predictibile au urmat in acest timp.

1. Varianta BA.2 de devenit dominanta si in Romania
2. Numarul de cazuri noi a revenit pe crestere chiar inainte de sarbatorile de Paste in loc sa ajunga la un minim
3. Campania de vaccinare a fost complet abandonata

Comentariile sunt de prisos, va imaginati si singuri ca impact epidemiologic vor avea sarbatorile de Paste cu zero masuri de siguranta intr-o populatie atat de putin vaccinata", a scris luni Octavian Jurma pe Facebook.

Cercetătorul spune că în săptămâna 7-13 martie versiunea BA.2 a ajuns la 747 de secventieri, o creştere de 32% faţă de săptămâna precedentă, iar dintre cele peste 300 de secvențieri noi, 55% au fost confirmate cu BA.2, ceea ce înseamnă că subtulpina "a devenit dominanta si urmeaza sa aflam daca acest lucru va produce un platou sau o noua faza de crestere". Totodată, potrivit medicului, o surpriză plăcută este faptul că ponderea Delta a fost de 0 % săptămâna trecută.

"Evoluţia numărului de cazuri noi va fi determinată în continuare de creşterea BA2 care nu mai poate fi compensată de scăderea rapidă a BA1. Până acum toate valurile pandemice au fost produse de o nouă variantă şi nu avem nici un motiv să credem că versiunea BA.2 a variantei Omicron poate produce un nou val epidemic atât de curând după valul BA1. Avem însă pentru prima dată semne primare de ieşire din trendul descendent şi debut al unei noi faze de creştere în cadrul valului 5-Omicron curent", spune Jurma.

"Nu ştim dacă evoluţia BA2 în Romania va putea produce un platou sau un nou vârf pandemic ca în alte ţări din Europa însă monitorizarea cu atenţie a creşterii BA2 este necesară în continuare. Din fericire la nivel individual avem multiple confirmări că BA2 este la fel de sensibilă la vaccin ca BA1 (mai ales faţă de booster) şi nu există o diferenţă semnificativă nici în profilul clinic al bolii faţă de BA1", mai spune cercetătorul.

Jurma spune și că "odată cu abandonarea responsabilităţilor de sănătate publică faţă de pandemie, guvernul a renunţat şi la GCS şi a dat peste cap sistemul de monitorizare şi raportare".

Comenteaza