La ce efecte adverse trebuie să fim atenți după vaccinarea anti-COVID. Gheorghiță: "Ne îngrijorăm când apar la patru-cinci zile de la prima doză"

La ce efecte adverse trebuie să fim atenți după vaccinarea anti-COVID. Gheorghiță: "Ne îngrijorăm când apar la patru-cinci zile de la prima doză"

Președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, atrage atenția că românii care se vaccinează împotriva noului coronavirus trebuie să fie atenţi și la reacţiile adverse care apar la patru-cinci zile de la administrarea primei doze.

"Ne îngrijorăm când aceste manifestări clinice apar la patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul, pentru că ar putea fi, de fapt, semne ale infecției cu SARS-CoV-2. Atunci înseamnă că trebuie să ne testăm, să nu confundăm o așa-zisă reacție adversă la vaccin cu debutul clinic al bolii. În general, majoritatea reacțiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare", a explicat președintele Comitetului național privind vaccinarea împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiţă la Antena 3.

Medicul a precizat că este normal ca după vaccinare să apară reacții adverse, dar nu este obligatoriu ca toate persoanele imunizate să prezinte aceste reacții.

"Nu este obligatoriu ca o persoană care este vaccinată, indiferent de tipul de vaccin, să dezvolte reacțiile adverse. Majoritatea sunt reacții adverse locale, generate de reactogenitatea vaccinului. Apare umflătură, roşeaţă, durerea, febră, dureri musculare, articulare, dureri de cap, disconfort abdominal, dar pasagere. Ele nu sunt de o intensitate care să impună un anumit tip de tratament. Se pot utiliza medicamente antitermice obișnuite sau antiinflamatoare și evoluția este cât se poate de bună: în câteva ore, rareori durează o zi sau două. Depinde de fiecare pacient, de modalitatea în care reacționează organismul", a mai spus Ghorghiță la Antena 3.

Comenteaza