Lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea. Pe lângă COVID mai sunt 23

Lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea. Pe lângă COVID mai sunt 23

Guvernul a aprobat lista celor 24 de boli pentru care se instituie izolarea pacienților la domiciliu sau în spitale.

În lista bolilor infectocontagioase, care cuprinde 24 de afecţiuni şi a fost propusă de Institutul National de Sănătate Publică, a fost introdusă şi infecţia cu SARS-CoV-2.

Bolile infectocontagioase sunt acele tipuri de boli determinate de agenţi patogeni care au un impact rapid şi major asupra stării de sănătate şi pot duce rapid la apariţia de focare sau declanşarea de epidemii extinse la nivel naţional sau internaţional.

Iată lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor, fie la domiciliu/locaţia declarată sau, după caz, în unităţi sanitare/locaţii alternative ataşate acestora:

1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoida
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umana
11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
16. Febra hemoragica Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragica Marburg
19. Febra hemoragica Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

"Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare şi instituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populaţia generală. Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul tării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare", se explică într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătății precizează că unităţile sanitare de bază sunt cele care au capacitatea tehnică, logistica şi dispun de resursa umană calificată pentru a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate şi pentru prevenirea contagiunii.

"În funcţie de capabilităţile acestor unităţi spitaliceşti, de fazele evolutive şi de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I şi de Faza II. Unităţile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecţi sau confirmaţi pentru una din afecţiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de Faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase. În situaţia în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum şi în funcţie de specificul afecţiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unităţi sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanică şi care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/secţiilor judeţene de boli infecţioase sau spitalelor/secţiilor judeţene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II", prevede actul normativ.

Potrivit acestuia, reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigură suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite şi spitale suport, precum şi nominalizarea acestora se stabilesc la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, şi cuprinde:

* spitalele judeţene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale;

* spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii - Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private.

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de Guvern. 

loading...
Comenteaza