Lucrările la spitalul regional din Cluj ar putea începe la finalul anului 2020

Lucrările la spitalul regional din Cluj ar putea începe la finalul anului 2020

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a estimat că pentru spitalele regionale un ordin de începere poate fi dat la finele anului viitor, cu toate că pregătirea unui asemenea proiect poate să dureze şi patru ani, deoarece au sprijin de la Banca Europeană de Investiţii.

„S-a lucrat, în mod sistematic cu Ministerul Sănătăţii şi cu Banca Europeană de Investiţii pentru pregătirea documentaţiilor tehnice necesare pregătirii acestor spitale regionale. Ca urmare a evaluării care a fost făcută, chiar luni am discutat cu doamna ministru Sorina Pintea (ministrul Sănătăţii - n.red.), sperăm ca să existe un ordin de începere chiar spre sfârşitul anului viitor. Asta înseamnă efectiv să se înceapă sau să se pună prima lopată de pământ”, a declarat Rovana Plumb, într-o emisiune la TVR 1, în ceea ce priveşte stadiul proiectului privind cele trei spitale regionale (Iaşi, Craiova şi Cluj).

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că acest tip de proiect înseamnă multă muncă în spate, pentru că este vorba de proiecte majore. „Un proiect major durează, în ceea ce priveşte pregătirea, cam trei ani de zile, unele chiar patru ani. Un spital regional înseamnă nu numai studiu de fezabilitate, pentru că am tot auzit studiu de fezabilitate. Înseamnă toată partea de proiectare tehnică, înseamnă toate detalii de execuţie, dar, în special, maparea serviciilor, pentru că ele trebuie să fie calate exact pe nevoile pe care le au cetăţenii în aceste regiuni. Toate acestea la pachet noi sperăm să fie finalizate, având această consultanţă tehnică din partea Băncii Europene de Investiţii undeva în semestrul 1 al anului următor”, a adăugat Plumb.

VEZI ŞI Au pregătit terenul pentru Spitalul Regional din Cluj, dar Guvernul nu depune cererea de finanţare

Consiliul Județean (CJ) Cluj a finalizat lucrările de demolare ale clădirilor de pe terenul în suprafață de 14,4 hectare pe care l-a predat Ministerului Sănătății în vederea construirii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj.Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la final de februarie 2019, că dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale din Cluj şi Craiova nu vor fi terminate la timp, se va depune în prima fază cerere de finanţare pentru cel din Iaşi.  „Cererile de finanţare se depun până în luna aprilie, în martie-aprilie e un interval de timp; nu aş putea să vă spun data exactă când depunem cererile de finanţare, dar pot să vă spun că, dacă celelalte studii de fezabilitate nu vor fi pregătite, vom depune Iaşiul în primă fază”. CJ cere executivului să demareze în regim de urgență realizarea studiului de fezabilitate pentru spitalul din Cluj. Mai multe detalii AICI! 

Proiectul spitalului din Cluj, vechi din 2004

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al CJ Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest.

CJ a identificat atunci un teren pentru acest spital în zona Câmpeneşti, aparţinând comunei Apahida, situată în estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului, valoarea fiind estimată la 150 de milioane de euro.

După 2008, când s-a schimbat conducerea CJ, noul preşedinte al instituţiei Alin Tişe (PDL) a schimbat şi amplasamentul spitalului, în comuna Floreşti, situată în vestul municipiului Cluj-Napoca, dar lipsa finanţării guvernamentale a împiedicat şi de această dată începerea construirii SRU.

 

Comenteaza