Video Luni reîncepe școala! 7 sfaturi pentru părinți, de la expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș

Luni reîncepe școala! 7 sfaturi pentru părinți, de la expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș
| Foto: captură video

Din ce în ce mai mulți elevi se vor întoarce pe băncile școlii începând de luni, 8 februarie.

Într-un filmuleț postat pe rețelele de socializare, Răzvan Cherecheș, șeful departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, a oferit câteva sfaturi pentru părinții care l-au întrebat ce ar trebui să facă de când cei mici revin la școala față în față.

Sfatul 0: Gândiți-vă dacă vă trimiteți copilul la școală. Dacă copilul are o boală cronică, sau dacă locuiți împreună cu o persoană care are comorbidități sau are peste 65 de ani și care riscă simptome severe sau chiar deces, ar trebui să luați în considerare situația în care să-l mențineți pe copil în sistem online, cu adeverință medicală.

Sfatul 1: Peste weekend, discutați cu copilul despre importanța purtării măștii în permanență, despre importanța spălării pe mâini la începutul și la finalul pauzei, despre importanța mâncatului singur la școală, pentru că atunci când mâncăm riscăm să împrăștiem aerosoli și să-i îmbolnăvim pe ceilalți.

Sfatul 2: Stabilți un canal de comunicare deschis cu școala, grup de Facebook sau WhatsAapp, astfel încât să puteți informa școala în caz de ceva, sau ei să vă informeze în caz de suspiciune, caz confirmat, testare, etc.

Sfatul 3: Dimineața, când vă pregătiți să mergeți cu copilul la școală, verificați dacă are simptome digestive sau respiratorii, și în caz de le are mențineți copilul acasă, contactați medicul de familie sau sunați la 112 dacă simptomele sunt severe. Dacă nu are simptome, asigurați-vă că copilul vostru are o mască de protecție pe care o va purta toată ziua, până când se întoarce acasă. Măștile pot fi multicolore, pot să aibă orice modele, măștile prietenoase pentru copii cresc posibilitatea ca aceștia să le poarte permanent.

Sfatul 4: Când mergeți spre școală, asigurați-vă că nu vă înghesuiți în mijloacele de transport în comun, chiar dacă respectați restul regulilor, este foarte multă lume, spațiu mic, înghesuială mare, riscul totuși există.

Sfatul 5: Când ajungeți la școală, asigurați-vă că nu vă aglomerați împreună cu ceilalți părinți, stați la distanță de ei și lăsați copilul să intre singur în curtea școlii.

Sfatul 6: Asigurați-vă că acasă nu aveți niciun fel de comentarii negative sau lipsă de încredere în purtarea măștii, în restul măsurilor de protecție sau chiar în existența virusului, pentru că acest tip de comentarii ar influența comportamentul copilului și l-ar putea, potențial, expune la risc.

Aveți grijă de copiii dumneavoastră”, a transmis Răzvan Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Educației a publicat lista localităților din județul Cluj care se află în "scenariul verde" și unde, de luni, toți copiii se întorc fizic în școli. Conform Ministerului Educației, în localitățile în care incidența cazurilor cu Covid-19, cumulată la 14 zile, raportată la 1.000 de locuitori e sub 1, toți elevii și preșcolarii se vor întoarce în unitățile de învățământ începând de luni, 8 februarie.

Astfel, la Cluj se deschid școlile pentru toți elevii în municipiile Turda și Câmpia Turzii, plus în încă 36 de localități. Lista localităților din județul Cluj în care vor merge fizic la școală toți copiii poate fi accestă AICI.

Comenteaza