Foto Maternitatea "Dominic Stanca" din Cluj-Napoca: Mărturii din "coteţul cu termopan"

Deputatul Emanuel Ungureanu trage din nou un semnal de alarmă cu privire la maternităţile din Cluj-Napoca. Acestea numeşte Clinica "Dominic Stanca" un "coteţ cu termopan" şi transmite ministrului Sănătăţii că România are nevoie de spitale noi, nu de putregaiuri. 

Emanuel Ungureanu a realizat recent o filmare la maternitatea "Dominic Stanca" din Cluj-Napoca, unde arată mucegaiul din pereţi, şi riscurile la care se expun mamele care nasc în spitalele cu "putregaiuri" peste care se tencuieşte, în speranţa că astfel vor arăta bine. 

"Cotețele cu termopan! Domnule Rafila, acesta este un coteț, poate fi o pușcărie, NU un spital adevărat! Această clădire NU mai poate fi reabilitată! Clinica "Stanca" din Cluj-Napoca NU este o maternitate adevărată, ci un loc unde mamele și bebelușii își riscă viața. Această clădire, NU mai poate fi văruită.

Clujul și celelalte orașe ale României au nevoie de maternități noi, nu de clădiri putrede, vechi, la care să se pună termopane la jeg! Vrem spitale noi, nu cârpeli cu firme de partid! Ați înțeles, domnule Rafila? Vă este lene să faceți spitale noi din PNRR?", îi transmite Ungureanu ministrului Alexandru Rafila şi totodată îi solicită demisia. 

Imediat în postarea de pe Facebook a deputatului au apărut mărturii ale unor mame care au trăit pe pielea lor experienţe dramatice la "Stanca", în Cluj-Napoca. "Acolo am născut, acolo am făcut practică (sunt asistent medical), acolo m-am îmbolnăvit", a scris S.S.

"Am fost internată în august 2022 în spitalul Stanca şi fiind internată cu fluctuaţii de tensiune arterială gravidă în săptămâna 38 am stat în saloanele de pe sectia de “Patologie”, sunt mai multe saloane şi au o singură baie, la care duşul nu functionează, wc-ul murdar de îţi trece orice nevoie instant, baia plină cu gângănii.

Era o perioadă cu călduri mari cand ai nevoie să faci şi de 2-3 ori pe zi duş. Şi atunci cand am fost internată eu, canalizarea a refulat, au şi închis baia respectivă şi ne-au spus atunci că putem merge la baia de la ATI sau baia lăuzelor.

Baia de pe sectia ATI este curată, miroase a dezinfectant, duşul curat, doar că era destul de departe de salonul meu, făceam câteva minute bune până acolo mai ales că nu mă simţeam bine, oboseam la fiecare pas. Este o ruşine pt Cluj, pt Romania că aşa medici buni şi asistente lucrează într-un astfel de spital", a mărturisit A.G. sub postarea deputatului cu maternitatea din Cluj-Napoca. 

"Am născut în iulie, prima data am fost într-un salon în care nu aveai acces la geam, era baricadat, 40 de grade, apoi m-au mutat în alt salon, celelalte femei au rămas acolo, am avut cezariană, când am vrut să fac dus, mucegai la para dusului și partea de jos tot pătratul cu mucegai, 5 zile, am folosit șervețele umede.

În salon stau 3 coșuri de gunoi, în baie 3 găleți cu capac, toate se schimbă dimineață, se spală cu același mop peste tot, baie, salon, hol. Medicii de excepție, restul dezastru, noroc cu mămicile cu experiență că te ajuta, mâncarea lasă de dorit, noroc că îți aduce portarul orice primești de acasă", a povestit şi I.M., care a născut tot la Stanca. 

"Trebuie să se vorbească mai des despre condițiile din maternitățile de stat din Cluj și să se facă ceva în acest sens", este de părere R.E., iar alţi români spun că România a coborât sub standardele Nigeriei: "Nici în Nigeria nu sunt asemenea spitale", a mai transmis un român pe pagina de socializare a deputatului. 

Președintele Consiliului Județen Cluj, Alin Tișe, a făcut, marți, un anunț care ar putea însemna foarte mult pentru orașul de pe Someș, mai ales în contextul scandalului din urmă cu câteva zile legat de decesele bebelușilor de la Ginecologie 1, în condiții neelucidate.

Liderul forului administrativ județean a fost întrebat, la un post de radio local, dacă susține construirea unei noi maternități în județul Cluj, iar răspunsul lui Tișe a fost unul clar: „Ooo, da, și deja am lucrat și am propus primăriei Cluj-Napoca anumite soluții”, a afirmat șeful CJ Cluj.

Comenteaza