Medic din Cluj, nemulţumit de măsurile luate de autorităţi: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimişi la luptă fără arme

Medic din Cluj, nemulţumit de măsurile luate de autorităţi: Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii sunt trimişi la luptă fără arme

Preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eşanu, reclamă slaba dotare cu mijloace de protecţie a personalului medical. Degeaba se scoate armata pe străzi dacă medicii din linia întâi sunt trimişi la luptă împotriva coronavirusului fără arme, spune el.

Preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, Victor Eşanu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a primit în 22 martie doar 5 măşti de hârtie pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecţie primit de la spitalul în care lucrează.

„Medicii sunt expuşi fără să primească un echipament corespunzător şi nu putem face faţă atâta vreme cât singurul echipament pe care ni-l pune la dispoziţie conducerea instituţiei sunt nişte măşti de hârtie şi acelea în număr limitat. Am primit în 22 martie 5 măşti, pe semnătură, acesta fiind tot echipamentul de protecţie primit. Nu se ştie când vom primi altele. Problema este că noi stăm zilnic faţă în faţă cu pacienţii şi vorbim cu ei şi nu avem de unde să ştim dacă sunt infectaţi sau nu. Nu mi se pare corect să expui personalul medical pentru că dacă ne vom contamina împreună cu pacienţii, situaţia va deveni gravă şi nu va mai avea cine să acorde asistenţă populaţiei, iar sistemul va intra în colaps. Degeaba scoatem armata pe străzi dacă medicii din linia întâi sunt trimişi la luptă împotriva coronavirusului fără arme”, a spus Eşanu.

El a precizat că o mască de protecţie se poartă 3 ore, deoarece, care urmare a respiraţiei, aceasta se umezeşte în interior şi devine permeabilă pentru coronavirus şi alte particule.

„În mod normal o mască trebuie schimbată la 3 ore, nu să primeşti 5 măşti pe un anumit timp. Noi o purtăm toată ziua pentru că nu ştim dacă vom primi şi altele. Protecţia este aproape zero. Eu m-am rugat de colegi medici de familie care mi-au dat o cutie de măşti”, a mai spus preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Victor Eşanu a reclamat şi faptul că nu a fost testat pentru coronavirus şi personalul medical din spitale, motivul fiind lipsa testelor.

„Situaţia reală este că nu avem teste şi nu avem echipamente, ci doar promisiuni. Mi-e teamă că dacă vom începe o testare pe bune, în masă, aşa cum recomandă OMS, vom vedea un tablou mult diferit de cel care este expus în mod oficial. Mi-e groază de acest lucru. Îngrijorarea noastră este că nu avem echipamente şi teste suficiente pentru personalul medical”, a mai spus Victor Eşanu.

Medicul clujean lucrează la Ambulatorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca.

Etichete
Comenteaza