Medic: "Izolaţi-vă la apariţia oricărui simptom de răceală. Nu staţi acasă până nu mai puteţi respira"

Medic: "Izolaţi-vă la apariţia oricărui simptom de răceală. Nu staţi acasă până nu mai puteţi respira"

Medicul timișorean Virgil Musta a oferit mai multe sfaturi celor care au simptome de viroză și mai ales dacă acestea indică o posibilă infectare cu SARS-CoV-2. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara a oferit, într-o postare pe Facebook, mai multe sfaturi în plin sezon de viroze, recomandându-le celor care se îmbolnăvesc ca la primul simptom care sugerează o răceală să se izoleze și le-a transmis celor confirmați cu COVID-19, care se tratează la domiciliu, să nu rămână acasă până starea li se înrăutățește și nu mai pot respira.
  
"Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume şi mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a şti cum să acţionaţi: La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu, urmăriţi evoluţia şi discutaţi permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecţie SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu; Dacă sunteţi depistat pozitiv, ţineţi legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă”, a scris medicul Virgil Musta.
 
Doctorul a subliniat că, dacă starea celor cu simptome se înrăutăţeşte, aceştia trebuie să se prezinte la spital.
 
"Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitaţi imediat evaluare în spital, pentru că pot anunţa o evoluţie posibil severă a boli: febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă iritativă intensă, însoţită de dureri toracice; dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă; senzaţia de lipsă de aer. Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte, nu staţi acasă până nu mai puteţi respira sau până aveţi dificultate mare în respiraţie, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva. Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiţi şi mai prudenţi!”, a mai scris Musta.
 
Medicul atrage atenția că există riscul, chiar şi la formele uşoare, ca inflamația să crească şi să evolueze spre o formă severă a bolii.
 
"În evoluţia bolii există riscul, chiar şi la persoanele cu forme uşoare, ca între a 7-a şi a 10-a zi, inflamaţia să crească şi să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiţi foarte atenţi, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntaţi medicul de familie şi prezentaţi-vă urgent la spital pentru a fi evaluaţi. Îmi pare rău că acum, în zi de sărbătoare, am venit şi cu aceste recomandări care ne reamintesc că nu avem un 1 Decembrie normal, dar nu pot să nu le fac, având în vedere realitatea dură pe care eu şi colegii mei (şi din păcate mulţi pacienţi) o resimţim. O fac asumându-mi senzaţia neplăcută pentru unii că insist pe această temă, dar cu speranţa că aceste recomandări pot fi de real ajutor, pentru cei afaţi în suferinţă. Dar, cu speranţă şi cu încredere, în această zi de sărbătoare a identităţii noastre naţionale, o zi care ne reaminteşte cât de important este să fim uniţi şi nu dezbinaţi, mai ales la greu, doresc din tot sufletul: LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!”, a scris în încheiere medicul.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza