Medic primar epidemiolog: "Să ne lămurim cu GRIPA"

Medic primar epidemiolog: "Să ne lămurim cu GRIPA"

De aproximativ două săptămâni suntem în debut  de sezon de gripă, dar încă nu este vorba despre o epidemie de gripă.

Epidemie de gripă se instituie în condițiile în care există o creștere de 20% cazuri gripă față de prognoza așteptată. Sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, motiv pentru care, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale, mai ales pentru: copiii, vârstnicii și gravidele,  considerați de Organizația Mondială a Sănătății, persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, alături de personalul medical, bolnavii cronici și persoanele instituționalizate.

Pe piața din România, există vaccinuri gripale tetravalente și trivalente, cu administrare intramusculară, care conţin virus inactivat: Michigan/45/2015; (H1N1)pdm09-like virus; A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2) – like virus;   B/Colorado/06/2017 – like (din linia B/Victoria/2/87)   şi B/Phuket/3073/2013. În situația în care există istoric de șoc anafilactic sau de reacție alergică puternică, vaccinarea se va face în unități unde există posibilitatea de administrare de tratament rapid în caz de reacție alergică puternică.

 Simptomele gripei sunt: febră mare, care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade C), tuse, rinoree - nas care curge, dureri musculare si articulare,greață,vomă, diaree,

Există deja la noi în țară, focare locale de gripă în: București, Constanța, Iași cu tendința de extindere regională și cazuri sporadice în  alte județe. Au fost înregistrate chiar 27 decese, confirmate cu virus gripal. În toate cazurile au existat condiții medicale preexistente, iar persoanele nu erau vaccinate antigripal.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor de gripă, Ministerul Sănătății a solicitat direcțiilor de sănătate publică să se asigure că unitățile sanitare din subordine instituie toate măsurile necesare pentru protecția personalului și a pacienților. În acest moment există stocuri de anitivirale specifice pentru gripă la producători, care să permită și farmaciilor cu circuit deschis aprovizionarea cu aceste medicamente pentru populație.

Se recomandă populației care prezintă semne de boală,  să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament correct. De asemenea, măsurile de igienă personală, ca: spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare, sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă.

O altă modalitate de a preveni răspăndirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

Dr. Liana Monica Deac

Medic primar epidemiolog

Comenteaza