Medicii din Cluj și Mureș au scos un tratat de terapie pulmonară

Medicii din Cluj și Mureș au scos un tratat de terapie pulmonară
Un grup de specialiști din Târgu-Mureș și Cluj-Napoca prezintă indicațiile, etapele și modul corect prin care medicii pneumologi și din alte specialități pot efectua manevra de bază în terapia pulmonară.

Lucrarea „Puncția pleurală”, lansată la editura Etna, este structurată astfel încât medicii să fie corect informați despre metodele de diagnostic și tratament cu toate particularitătile lor, indicații și contraindicații și accidente ce pot apărea, astfel încât să poată fi evitate riscurile, iar pacientul să beneficieze de cea mai corectă și eficientă îngrijire. 

„Investigațiile moderne de tipul ecografiei, toracoscopiei permit o abordare mai precisă a acestei manevre”, subliniază doctorul Petru Emil Muntean, unul dintre autori. Acesta a menționat că siguranța pacientului a fost și continuă să fie una dintre marile provocări cu care profesioniștii din domeniul sănătății se confruntă. 

Pe de altă parte, medicii Petru Emil Muntean, Daniela Boldeanu și Ruxandra Mioara Rajnoveanu au lansat, tot la editura Etna, un „manual” dedicat studenților și tinerilor pneumologi, “Vademecum de spirometrie”.

Un tânăr medic pneumolog din Târgu-Mureș, în colaborare cu doi specialiști cu experiență din Cluj, au conceput și lansat o lucrare despre spirometrie, care se dorește „un instrument interesant și cu valențe practice pentru viitoarele  generații de pneumologi”, după cum subliniază în prefața lucrării Florin Mihălțan, referent științific. 

În cuprinsul lucrării se regăsesc răspunsuri la întrebări precum „Ce este spirometria?”, „Ce măsurăm cu ajutorul ei?”, „Indicațiile spirometriei”, „Contraindicațiile spirometriei”, „Spirometria (definiții, recomandări, metodă de lucru, precauții)”, „Bronhodilatația și testul de provocare bronșică”, „Validarea măsurătorilor”, „Interpretarea rezultatelor”. 

Florin Mihălțan susține că era nevoie de o astfel de lucrare în limba română pentru că nu s-a mai scris un astfel de manual de foarte mult timp, din vremurile marcate de medicul Ștefan Duțu. 

Acesta este considerat drept un promotor al pneumologiei românești în țară și în străinătate, care a contribuit din plin la progresul și evoluția Institutului de Pneumologie Marius Nasta, fiind cel care a organizat și coordonat primul serviciu de fiziopatologie respiratorie din țară, de la înființare și până la încetarea activității sale profesionale. 

Comenteaza