Medicii unui spital din Capitală vor semna un "Angajament anti-mită". Ungureanu: "Voi duce modelul la Cluj"

Medicii unui spital din Capitală vor semna un "Angajament anti-mită". Ungureanu: "Voi duce modelul la Cluj"

Conducerea Spitalului Fundeni din București le solicită celor 1.200 de angajați, dintre care 350 de medici să-și asume „măsuri coercitive sau disciplinare” dacă vor lua mită. Deputatul USR Emanuel Ungureanu spune că intenționează să aducă "modelul de bune practici" la spitalele din Cluj.

Conducerea Institutului Clinic Fundeni, unul dintre centrele de elită ale medicinei din România și lider în programul de transplant hepatic, renal și medular, solicită celor 1.200 de oameni din cadrul personalului medical, dintre care 350 de medici, să-și asume „măsuri coercitive sau disciplinare” dacă vor lua mită, potrivit libertatea.ro.

Astfel, angajații sunt obligați să semneze "Angajamentul anti-mită": „Refuz să particip la activități care implică luarea sau darea de mită”.

Emanuel Ungureanu, deputat USR de Cluj, a anunțat că luni va propune conducerii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca să adopte aceeași măsură, urmând ca în zilele următoare să trimită tuturor managerilor de instituții medicale acest formular.

"Felicitări managerului Institutului Clinic Fundeni din București, Carmen Orban, pentru inițiativa anti-mită din spitalul pe care îl conduce! Luni voi merge cu acest model de bune practici la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Vă voi comunica public punctul de vedere al managerului acestei instituții. În următoarele zile voi trimite tuturor managerilor de instituții medicale acest formular anti-șpagă și voi verifica daca se implementează sau nu", a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

La Spitalul Fundeni, managerul Carmen Orban le cere angajaților să se angajeze nu doar să refuze să primească mită, dar să și reclame cazurile de plăți informale dinspre pacienți. „Voi raporta cu bună credință sau din motive rezonabile de a crede astfel, a unor fapte reale sau suspectate de mituire sau încălcare a politicii anti-mită sau a sistemului de management anti-mită”.

De asemenea, medicii, asistentele și restul personalului garantează prin semnătură că nu au fost implicați nici în trecut în „fapte de mituire corupție sau probleme similare”. Aceeași declarație prevede și raportarea situațiilor de conflicte de interese, definite prin relațiile cu societățile comerciale, relația cu membrii de familie sau alte interese financiare. 

 

Comenteaza