Medicina viitorului: Inteligenţa artificială care prezice durata de viaţă a pacientului

Medicina viitorului: Inteligenţa artificială care prezice durata de viaţă a pacientului
Computerul capabil de a anticipa durata de viaţă a pacientului prin simpla vizualizare a imaginilor organelor este tot mai aproape de a deveni o realitate.

Cercetarea condusă de Universitatea din Adelaide, Australia și publicată în Nature Scientific Reports, are implicaţii pentru diagnosticarea precoce a bolilor grave şi intervenţia medicală personalizată nevoilor pacientului.

Cercetători din cadrul Universităţii, alături de colaboratori australieni şi internaţionali, au folosit inteligenţa artificială pentru a analiza imagistică medicală a 48 de pacienţi. Această analiză computerizată a indicat, cu o precizie cu 69% mai mare decât previziunile medicilor, care pacienţi ar putea muri în termen de cinci ani.

Acesta este primul studiu de acest gen care combină imagini medicale cu inteligenţa artificială.

"Prezicerea viitorului unui pacient este utilă deoarece poate permite medicilor să adapteze tratamentele individului", spune autorul principal Dr. Luke Oakden-Rayner,radiolog şi doctorand la Universitatea din Adelaide.

Aprecierea corectă a vârstei biologice şi predicţiei duratei de viață a unui pacient a fost până în prezent limitată de capacitatea limitată a medicilor de a studia interiorul corpului uman şi de a evalua starea de sănătate a fiecărui organ în parte.

"Cercetările noastre s-au concentrat pe " învăţărea profundă ", o tehnică prin care sistemele informatice pot învaţa cum să înţeleagă şi să analizeze imaginile.

"Deşi pentru acest studiu a fost folosit doar un mic eşantion de pacienţi, cercetările noastre sugerează că computerul a învăţat să recunoască aspecte imagistice complexe ale bolilor, lucru care necesită o instruire pe termen lung pentru experţii umani", a spus dr. Oakden-Rayner.

Cercetătorii nu au putut identifica exact ceea ce sistemul informatic a văzut în imagini pentru a-şi face predicţiile, însă cele mai exacte aprecieri au fost făcute pentru pacienţii cu boli cronice grave, cum ar fi emfizemul şi insuficiența cardiacă congestivă.

În loc să se concentreze pe diagnosticarea bolilor, sistemele automate pot prezice rezultatele medicale într-un mod care medicii nu sunt pregătiți să o facă, prin încorporarea volumelor mari de date şi detectarea modelelor subtile, mai spune dr. Oakden-Rayne.

Cercetarea noastră deschide noi căi pentru aplicarea tehnologiei de inteligenţă artificială în analiza imaginii medicale, şi ar putea oferi o nouă șansă în încercarea de depistare precoce a bolilor grave care necesită intervenţii medicale specifice.

 

sursa: news-medical.net

Comenteaza