Medicul Mihai Craiu, avertisment despre "deja uitatul COVID": "Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că ... merge și așa. Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86"

Medicul Mihai Craiu, avertisment despre "deja uitatul COVID": "Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că ... merge și așa. Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86"

Medicul pediatru Mihai Craiu atenționează că noua mutație a SARS-CoV-2, numită BA.2.86, este foarte contagioasă și spune că deja au fost înregistrate mai multe cazuri în rândul copiilor.

„O recomandare de sezon. În garda de ieri colegii mei au internat 30 de pacienți noi în spital. Adică o treime din cei internați... Sunt multe viroze respiratorii asociate începerii colectivității, dar și... deja uitatul COVID-19. Noi în INSMC în ultimele săptămâni am confirmat peste 100 de cazuri la copilul ce a necesitat spitalizare. Ce au în comun acești copii? Cei mai mulți sunt foarte mici. Sunt sugari sau nou-născuți. Adică nu au luat boală de la grădiniță sau de la școală. Ci din familie. Au febră, uneori mare, semne respiratorii, stare de rău și, deseori, diaree și vărsături...”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

Pediatrul spune că cei internați au necesitat frecvent perfuzie pentru corecția deshidratării sau oxigen pentru controlul desaturării.

„Cum va fi? Înțelepciunea populară zice că vom <dormi cum ne așternem>. Dacă ignorăm realitatea (un părinte supărat spunea astăzi că <eu nu cred în COVID>, confruntat fiind cu diagnosticul copilului său nou-născut, prezentat la CPU pentru febră înaltă) nu va fi bine. Deja numărul de cazuri noi este similar ultimului val din primăvara 2023 și crește către valorile din vara 2022”, avertizează dr. Craiu.

Specialistul are și o serie de recomandări pentru a evita îmbolnăvirea. În primul rând, trebuie protejați cei fragili, pe cei foarte mici sau pe seniorii din familie. „În SUA majoritatea spitalizărilor sunt la persoanele peste 70 de ani”, afirmă medicul.

Doctorul a explicat că o nouă mutație a SARS-CoV-2 numită BA.2.86 este foarte contagioasă, deși produce deseori „o maladie puțin gravă, după cum relatează majoritatea celor confruntați, în cabinetul medicului de familie sau la Urgențe, cu aceste cazuri”.

„Încercați să țineți la distanță, de sugari sau bunici, pe acei membri ai familiei care sunt răciți. Sau să poarte o barieră facială (mască, bandană, etc) dacă stau în cameră cu un membru al familiei care ar putea face complicații, dacă face o infecție acută. Și neapărat aerisiți frecvent!! Nu în ultimul rând vă rog să nu uitați spălatul mâinilor când reveniți acasă și de câte ori este nevoie. Vom dormi rău dacă ne așternem prost, pe principiul că ... merge și așa. Se pare că nu merge și așa cu BA.2.86, cel alintat Pirola”, a concluzionat dr. Mihai Craiu.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza